Over liefde, seks en grenzen

“Als ik het eenmaal met iemand doe, dan is het op mijn manier”

Sebastién (15) uit Amersfoort

27 juli 2018, Martijn Kamphorst, 3 minuten

Wie leert je over daten met jongens als de biologieleraar niet veel verder komt dan een lullig kwartiertje met een komkommer en een condoom? Sebastién (15) uit Amersfoort vertelt over liefde, seks en het her- en verkennen van zijn grenzen.

“Ik ben al wel een beetje aan het daten, maar nog niet met heel veel succes. De ene helft van de jongens knapt af op mijn vrouwelijke kanten, de andere helft is alleen maar uit op seks. Ik ben vijftien, daar heb ik echt nog geen behoefte aan.

Op datingapps word ik bijvoorbeeld al snel aangesproken met: ‘Hoi, neuken?’ Ook hallo, denk ik dan. Soms is het juist precies tegenovergesteld. Nadat ik wekenlang aan het lijntje ben gehouden, word ik soms uit het niets genegeerd of geblokkeerd. Ineens vormt mijn leeftijd of uiterlijk dan een probleem. Dat vind ik het lastigst, zo’n gesprek dat niet netjes wordt afgesloten.

Ik heb me al wel verdiept in seks en hoe ik het veilig hou. Ik weet bijvoorbeeld dat ik met een condoom een heleboel gedoe kan voorkomen en dat je inmiddels goed kunt leven met hiv, dat er medicijnen voor zijn en dat je het virus niet meer kunt overdragen wanneer je onder behandeling staat. Maar ik weet ook over de leuke kanten, hoor. Trust me, als ik voor mijn moeder iets wil verbergen op mijn telefoon of computer, dan is dat kinderspel. Ik snap die apparaten beter dan zij. Mijn moeder heeft me met name bijgebracht dat ik mijn grenzen moet leren stellen, altijd mijn toestemming moet geven voordat iemand iets bij me doet. En als iemand me dwingt? Trappen. De beuk erin.

"Sommige mensen sluiten veel te veel compromissen om maar te worden geaccepteerd"

Ik lees momenteel veel over consent, het nadrukkelijk geven van toestemming voor de seks. Ik geef binnenkort bijvoorbeeld een presentatie over seksuele intimidatie. Je hoort er bar weinig over in de gaycommunity, terwijl het daar ook zeker voorkomt. Meestal worden mannen als dader weggezet, terwijl genoeg mannen ook slachtoffer zijn. Ik ben er niet zozeer bang voor, maar ik wil wel weten waarvoor ik op mijn hoede moet zijn. Ik wil goed voorbereid zijn en achter hetgene staan wat ik doe in bed. Als ik het eenmaal met iemand doe, dan is het op mijn manier.

Ik merk de afgelopen jaren steeds duidelijker dat vrouwelijkheid niet geliefd is onder mannen, ook niet onder gay mannen. Daarom wíl ik het juist zo naar buiten brengen. Ik heb heel lang gedacht dat ik maar gewoon ’s avonds op mijn kamer moest experimenteren met mode en make-up, maar op een gegeven moment besloot ik om er juist mee naar buiten te treden. Nu ga ik iedere dag in full drag naar school.

Mijn vader heeft er wel even aan moeten wennen, een zoon op hakken van zestien centimeter. Hij is niet opgevoed met het idee dat gay zijn normaal is. Om allerlei persoonlijke redenen hebben we zo’n anderhalf jaar geen contact gehad. Sinds een paar weken zie ik hem weer en is onze band beter dan ooit tevoren. Laatst was ik in drag naar Alkmaar Pride, daar heeft hij me opgezocht en hebben we samen geluncht. Hij staat nu helemaal achter me. Hij verdient echt een tweede kans, hoe boos ik ook op hem ben geweest.

Weet je wat het is? Sommige mensen sluiten veel te veel compromissen om maar te worden geaccepteerd. Ik ben echt door een superdonkere tijd gegaan. Op mijn zevende was ik al zwaar depressief door de frictie die ik voelde in mijn omgeving. Ik werd toen al uitgescholden voor ‘vuile flikker’. Ik heb in een heel snelle periode moeten opgroeien, maar uiteindelijk heb ik mezelf weer bij elkaar geraapt en weet ik daardoor nu precies wie ik ben. Ik ben een jongen die op jongens valt en zich kleedt als een vrouw zonder borsten. Heb je daar een probleem mee? Loop dan lekker verder. Je hoeft me niet te accepteren, als je me maar respecteert. We hebben al genoeg haat in deze wereld.”

Fotografie: Ernst Coppejans / Grooming: Emma Blok

Voor meer informatie en tips over seks en dating met mannen en het voorkomen van soa’s en hiv, ga naar www.mantotman.nl of naar Sense.info. 

Advertentie
Advertentie
Artikelen in dezelfde serie - Let’s Talk About Sex

“Ik heb als trans man veel te bieden in bed”

“Ondanks corona blijf ik die ene jongen zien”

“Door chemsex deed ik een poging tot zelfdoding”

“Bottomen heeft mijn seksleven leuker gemaakt”

“Ik date met mannen die een vrouw en kinderen hebben”

“Ik heb nu vaker mét dan zonder chems seks”

“Vroeger vond ik het lastiger om aan te geven wat ik wel en niet fijn vond”

“Toen ik op een seksfeest was gebruikte niemand condooms”

“Door al die bijwerkingen had ik überhaupt geen zin meer in seks”

“Ik vond het niet prettig dat mijn date seks wilde zonder condoom”

“Ik was zéker niet van plan zomaar iemand te beschuldigen”

“Na een dronken avond zat ik wéér bij de GGD”

“Vlak voordat we seks wilden gaan hebben, snoof hij een lijn coke”

“Ik kreeg direct na mijn eerste keer PEP voorgeschreven”

Oproep: let's talk about sex!

"De angst voor hiv zit er bij mij flink ingebakken"

“Ik fantaseerde er wel over om te bottomen, maar had het nooit verkend”

“Ik val op iemands energie, niet op wat er in zijn broek zit”

“Seks is voor mij een heel spektakel, met outfits en attributen”

“Top en bottom? Dat moest m'n beste vriendin me uitleggen"

“Tijdens onze derde date vertelde hij dat hij hiv heeft”

“Ik weet niet of ik geloof in het idee van de ware”

“Ik vind condoomgebruik gewoon niet een probleem”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 106

Deze keer: Nikkie Tutorials, Dotan, Envy Peru, Glenn Helberg en Dua Lipa

Neem een abonnement

Geef cadeau