Over liefde, seks en grenzen

“Ik weet niet of ik geloof in het idee van de ware”

Andy (17) uit Den Haag

24 april 2019, Martijn Kamphorst, 3 minuten

Wie leert je over daten met jongens als de biologieleraar niet veel verder komt dan een lullig kwartiertje met een komkommer en een condoom? Andy (17) uit Den Haag vertelt over liefde, seks en het her- en verkennen van zijn grenzen.

“Rond mijn twaalfde werd ik me ervan bewust dat ik een jongen ben. Mijn moeder dacht eerst dat het misschien een fase was, maar zei ook gelijk dat ze er helemaal oké mee was als het dat niet bleek te zijn. Ik vond het wel even spannend om het te vertellen. Ineens wist iedereen en zijn achterneef ervan. Het was een soort dubbele coming-out, want ik val ook op jongens, al sluit ik niets uit. Labels vind ik te beperkend, ik zie wel hoe het loopt.

Ik ben nog niet veel aan het daten. Ik vind het allemaal nogal awkward. Ik zou wel willen, maar ik ben een beetje een kluizenaar. Ik ben ook niet zo van de social media. Te veel gedoe. Ik hoop dat ik niet te cynisch klink, maar ik hoef niet te weten naar welke restaurants iedereen vandaag is geweest. Die tijd stop ik liever in een goed boek.

Het idee van een datingapp spreekt me totaal niet aan. Ik zeg altijd: swipe left, swipe right, fuck off. Dan ontmoet ik mensen liever in de kroeg met een ‘colaatje’. Toch is het soms best lastig om iemand te ontmoeten als je niet van social media houdt.

Wat dat betreft heeft mijn moeder meer succes, zij heeft sinds een paar maanden een nieuwe vriend. Ik heb hem aan haar voorgesteld. Ik ontmoette hem tijdens een bijeenkomst van TransAmsterdam, hij is ook trans. De vonk tussen hem en mijn moeder sprong direct over. Het is best fijn voor mij. Ik kan hem veel vragen stellen en wanneer iemand me voor meisje aanziet in zijn bijzijn, trekt hij gelijk zijn mond open: ‘Ahum, pardon, dit is mijn stiefzoon.’

"Ineens had ik een zoen te pakken. Ik riep ‘iew’, maar vanbinnen sloeg mijn hart helemaal op hol"

Ik heb al wel verliefde gevoelens gehad voor jongens. In groep acht was er bijvoorbeeld een jongen waarmee ik vaak stoeide, we zaten elkaar altijd dwars. Hij dreigde me een keer te kussen als ik doorging met treiteren en voor ik het wist, had ik ineens een zoen op mijn wang te pakken. Ik riep ‘iew’, maar vanbinnen sloeg mijn hart helemaal op hol. Ik ben maar weggerend.

Ik heb nog geen seks gehad, maar ik vind het wel heel interessant om te lezen over verschillende vormen van seks en seksualiteit. De meeste informatie haal ik van het internet of uit boeken – er zijn immers bibliotheken volgeschreven over de liefde. Als ik een term niet ken, dan googel ik hem direct. Ik heb ook veel oudere vrienden die best open zijn over hun seksleven. Ik vraag ze veel, maar merk dat het voor hen ook een zoektocht blijft. Dat zal altijd wel zo blijven, zolang je maar een nieuwsgierige houding hebt. Ik vind dat mooi, het lijkt me best eng om vast te roesten.

Op school hebben we nog niet echt voorlichting gehad over seks en seksuele diversiteit, al gaat mijn docent maatschappijleer er binnenkort eindelijk aandacht aan wijden. Ze heeft mij gevraagd om dan ook wat te vertellen, omdat ik er best veel van afweet. Wat mij betreft mag er vooral meer worden ingegaan op de psychologische aspecten. Het gaat nu nog vooral over de praktische kanten. Datzelfde geldt voor voorlichting over drugs.

Hoe een relatie er voor mij uit zou zien, kan ik me nog niet echt voorstellen. Ik weet bijvoorbeeld niet of ik geloof ik monogamie of het idee van de ware. Ik zie het wel zitten hoor, een relatie met één persoon. Maar ik weet niet of ik het gelijk af zou kappen als die persoon de relatie open zou willen stellen. Ik denk dat ik uiteindelijk het liefst een latrelatie zou hebben. Dan hou ik mijn eigen ruimte en hoeft die persoon zich niet te ergeren aan al mijn trekjes. Voor je het weet, ben je zo’n mopperend getrouwd stel.”

Fotografie: Ernst Coppejans / Grooming: Emma Blok

Voor meer informatie en tips over seks en dating met mannen en het voorkomen van soa’s en hiv, ga naar www.mantotman.nl of naar Sense.info. 

Artikelen in dezelfde serie - Let’s Talk About Sex

“Ik date alleen nog maar met stelletjes”

“Bottomen heeft mijn seksleven leuker gemaakt”

“Ik vind het moeilijk om mijn bi-gevoelens een plekje te geven”

“Ik gebruik PrEP, maar mijn beste vriend met wie ik seksfeesten bezoek niet”

“Ik was zéker niet van plan zomaar iemand te beschuldigen”

“Door chemsex deed ik een poging tot zelfdoding”

“Na een coronajaar heb ik de eerste seksreizen alweer gepland”

“De kunst van monogamie? Steeds opnieuw verliefd worden op elkaar”

“Mensen denken dat ik als pornoacteur 24/7 seks heb”

“Ik heb lang gedacht dat de pijn erbij hoorde”

“Ik was gewoon benieuwd hoe het zou zijn”

“Toen ik probeerde te spoelen, werd het een enorme bende”

“Toen mijn partner corona kreeg sliep ik op de bank”

“Ik heb als trans man veel te bieden in bed”

“Ondanks corona blijf ik die ene jongen zien”

“Ik date met mannen die een vrouw en kinderen hebben”

“Ik heb nu vaker mét dan zonder chems seks”

“Vroeger vond ik het lastiger om aan te geven wat ik wel en niet fijn vond”

“Toen ik op een seksfeest was gebruikte niemand condooms”

“Door al die bijwerkingen had ik überhaupt geen zin meer in seks”

“Ik vond het niet prettig dat mijn date seks wilde zonder condoom”

“Na een dronken avond zat ik wéér bij de GGD”

“Vlak voordat we seks wilden gaan hebben, snoof hij een lijn coke”

“Ik kreeg direct na mijn eerste keer PEP voorgeschreven”

Oproep: let's talk about sex!

"De angst voor hiv zit er bij mij flink ingebakken"

“Ik fantaseerde er wel over om te bottomen, maar had het nooit verkend”

“Ik val op iemands energie, niet op wat er in zijn broek zit”

“Seks is voor mij een heel spektakel, met outfits en attributen”

“Top en bottom? Dat moest m'n beste vriendin me uitleggen"

“Tijdens onze derde date vertelde hij dat hij hiv heeft”

“Ik vind condoomgebruik gewoon niet een probleem”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau