Bekijk de video

Amsterdam start campagne tegen straatgeweld

Met posters door de hele stad

Leestijd: < 1 min

Met een postercampagne wil de gemeente Amsterdam aandacht vragen voor straatgeweld, en wat je daartegen kunt ondernemen. Door de stad hangen posters van beschilderde mensen, met teksten als ‘vuile homo’ en ‘boeler’ op hun lijf geschreven.

Met Pride Amsterdam in het vooruitzicht komt de postercampagne op een geschikt moment. De campagne is gericht tegen diverse vormen van intimidatie. Een van de posters is specifiek gericht op anti-homogeweld.

In een persbericht schrijft de gemeente: 'Straatintimidatie zorgt voor onveilige straten, angst en een algeheel nare sfeer in de stad. Met de campagne hoopt Amsterdam de toenemende intimidatie van onder meer homoseksuelen terug te dringen.'

Straatgeweld
Straatgeweld

'Amsterdam trekt een grens. Bepaalde vormen van straatintimidatie - zoals uitschelden, oneerbare voorstellen en spugen in het gezicht - zijn nu opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Dat betekent dat handhavers kunnen optreden tegen dit soort ongewenst gedrag. Sommige vormen van straatintimidatie zijn strafbaar op grond van het Wetboek van Strafrecht. Denk aan belediging, bedreiging, mishandeling en aanranding. Van deze gedragingen kunt u aangifte doen bij de politie.'

Melden
Wie geïntimideerd is op straat, kan dit melden via telefoonnummer 14020 of online via Amsterdam.nl/overlast. Bel bij acute dreiging altijd de politie op het bekende nummer 112.

Meldingen worden ook gebruikt om te zien waar straatintimidatie plaatsvindt. Op basis van deze informatie kan de gemeente handhaving gerichter inzetten.

Powered by Labrador CMS