Bekijk de video

Amsterdam start campagne tegen straatgeweld

Met posters door de hele stad

20 juli 2018, Winq redactie, 3 minuten

Met een postercampagne wil de gemeente Amsterdam aandacht vragen voor straatgeweld, en wat je daartegen kunt ondernemen. Door de stad hangen posters van beschilderde mensen, met teksten als ‘vuile homo’ en ‘boeler’ op hun lijf geschreven.

Met Pride Amsterdam in het vooruitzicht komt de postercampagne op een geschikt moment. De campagne is gericht tegen diverse vormen van intimidatie. Een van de posters is specifiek gericht op anti-homogeweld.

In een persbericht schrijft de gemeente: 'Straatintimidatie zorgt voor onveilige straten, angst en een algeheel nare sfeer in de stad. Met de campagne hoopt Amsterdam de toenemende intimidatie van onder meer homoseksuelen terug te dringen.'

Straatgeweld

'Amsterdam trekt een grens. Bepaalde vormen van straatintimidatie - zoals uitschelden, oneerbare voorstellen en spugen in het gezicht - zijn nu opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Dat betekent dat handhavers kunnen optreden tegen dit soort ongewenst gedrag. Sommige vormen van straatintimidatie zijn strafbaar op grond van het Wetboek van Strafrecht. Denk aan belediging, bedreiging, mishandeling en aanranding. Van deze gedragingen kunt u aangifte doen bij de politie.'

Melden
Wie geïntimideerd is op straat, kan dit melden via telefoonnummer 14020 of online via Amsterdam.nl/overlast. Bel bij acute dreiging altijd de politie op het bekende nummer 112.

Meldingen worden ook gebruikt om te zien waar straatintimidatie plaatsvindt. Op basis van deze informatie kan de gemeente handhaving gerichter inzetten.

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 107

Deze keer: een queer trouwspecial, It's a Sin en alles over de verkiezingen

Neem een abonnement

Geef cadeau