Interview

Overdag is Quirijn gemeenteraadslid, ’s avonds dragqueen

“Drag is per definitie politiek”

Leestijd: < 1 min

Quirijn Lokker is in Nijmegen al een tijdje bekend als dragqueen Queerella. In maart werd hij in dezelfde stad verkozen tot gemeenteraadslid voor GroenLinks. Hij zet zich vooral in voor diversiteit in de stad. “Alleen een regenboogzebrapad is niet voldoende.” Winq vroeg hem of hij ook een keer als Queerella plaats gaat nemen in een raadsvergadering.

Wanneer begon je met drag?
“Drie jaar geleden. Ik heb vrienden die dat al deden en ik wilde het ook een keer proberen. Bij een vriend thuis heb ik me opgemaakt. Daarna ben ik in drag op de fiets gesprongen en naar een feestje gefietst. Dat was heel tof en nu zit ik zelfs bij een drag house. Helaas doe ik veel minder vaak drag dan ik zou willen, nog maar eens in de twee maanden.”

Waarom zo weinig?
“Ik heb sinds mijn zestiende een baard. Als ik drag doe, scheer ik die af. Maar het gevolg is dat ik de volgende dag met een babyface zit, vol met uitslag van de make-up. Ik kan het dus alleen doen als ik de week erop geen belangrijke afspraken heb.”

Een bericht gedeeld door (@quirijn87) op

Een bericht gedeeld door

Wie is Queerella?
“Ik ben het, maar dan in een jurk. Queerella is wel een uitvergroting van wie ik ben. Als je als jongen opgroeit, zijn er dingen waarvan mensen vinden dat ze niet bij jongens horen. Je leert bepaald gedrag af. Met je benen over elkaar zitten, bijvoorbeeld. Drag is voor de samenleving de ultieme no-go. Als ik in drag een biertje zou drinken, zijn er maar weinig mensen die daar geen mening over hebben. Drag roept altijd een reactie op. Positief en negatief. Dat vind ik het leuke aan Queerella.”

Is drag politiek?
“Ja, per definitie. Ik denk dat drag een activistische vorm van politiek is, door het uitdagen van die normen. Je laat de samenleving een duidelijke mening horen.”

op

“Veel mensen zijn vergeten waarom iedereen tijdens Roze Woensdag eigenlijk in het roze loopt”

Hoe wordt jouw drag politiek?
“De woensdag van de Vierdaagse is traditioneel Roze Woensdag. Bijna de helft van de lopers loopt in roze, maar weet niet meer waarom. Vroeger liep de Vierdaagse door een straat met veel homokroegen. De uitbaters hingen de straat vol met roze vlaggen en regenbogen. Overal stonden homo’s en lesbiennes. Inmiddels is de route verlegd en is de kennis over Roze Woensdag verwaterd. Dat vind ik zonde.
Een vriend van mij, die later mijn drag house ‘House of Heels’ heeft opgericht, heeft contact gezocht met de wethouder. Hij wilde een gigantische regenboogvlag laten wapperen aan de Stevenskerk. De wethouder zei: gaan we doen. En nu wappert er al jaren een regenboogvlag aan de kerk op Roze Woensdag. Het eerste wat lopers zien als ze de stad binnenwandelen is een gigantische regenboogvlag.”

Waarom ben je politiek actief geworden?
“Vorig jaar won GroenLinks veel zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen. Toch merkte ik dat de politiek steeds verder verschuift naar rechts. Daar heb ik heel veel moeite mee. Toen dacht ik: ik kan me er thuis boos over maken of ik kan er iets aan doen. GroenLinks in Nijmegen bleek een heel leuke groep mensen te zijn. Stap voor stap ben ik actiever geworden voor die partij. Dat was zo leuk dat ik besloot dat ik de gemeenteraad in wilde. En dat is gelukt.”

Je zet je in voor LHBT-rechten in Nijmegen. Wat kan daar nog beter?
“Diversiteit en LHBT-onderwerpen vind ik heel belangrijk. In Nijmegen doen we het al heel lang heel goed. Maar je moet hard je best blijven doen om koploper te blijven. Concreet zijn we aan het onderzoeken of het nodig is om je geslacht te vermelden op trouwaktes. Ook zijn we bezig om de PrEP-zorg te optimaliseren voor de regio Nijmegen.”

Durf je in drag over straat in Nijmegen?
“Niet altijd en dat heeft te maken met de reacties die het oproept. Ironisch genoeg denk ik dat ik daar in drag wel beter mee om kan gaan. Je staat sterker in je schoenen. Gelukkig krijg ik ook wel leuke reacties als ik in drag over straat loop.”

Een bericht gedeeld door (@quirijn87) op

“Ik werd aangekondigd als de hoogste dragqueen op de kieslijst”

Doet de gemeenteraad in Nijmegen iets tegen dat onveiligheidsgevoel?
“Er is terecht aandacht voor geweld tegen LHBTQ’s. Als gemeente moet je ervoor zorgen dat het niet meer gebeurt. Dat doe je door voorlichting en door de zichtbaarheid van LHBTQ’s te vergroten. Als er wel geweld heeft plaatsgevonden, moet je ingrijpen. Maar dat is nooit de oplossing. Dan is het al te laat.”

Hoe vergroot je die zichtbaarheid van LHBTQ’s?
“In Nijmegen doen we dat heel goed. We hebben met onder andere het COC en de GGD een programma opgezet: SchoolsOUT. Met dat programma geven we voorlichting op basisscholen, middelbare scholen en mbo’s. Uit onderzoek blijkt dat jongeren in Nijmegen veel positiever kijken naar LHBTQ’s dan in de rest van Nederland. Dit project is ook voor andere gemeenten een goed voorbeeld. Want alleen een regenboogzebrapad in je stad is niet voldoende.”

Overdag gemeenteraadslid 's avonds dragqueen
Quirijn als Querella (links, in jumpsuit). Foto: Elvin Boer

Een bericht gedeeld door

Hoe wordt er in de Nijmeegse politiek gereageerd op Queerella?
“Alleen maar positief. Er zijn vast mensen die er niets mee hebben, maar in de gemeenteraad zeggen ze dat dan in ieder geval niet hardop. Binnen GroenLinks wordt er sowieso heel positief op gereageerd. Voor de verkiezingen werden alle kandidaten een voor een op Facebook voorgesteld. Ik werd aangekondigd als ‘de hoogste dragqueen op de kieslijst’. Ik heb dat zelf natuurlijk ook gebruikt in mijn verkiezingscampagne. Ik zei op bijeenkomsten: ‘Als je mij een leuke jongen vindt, maar altijd op een vrouw stemt, dan ben je bij mij aan het goede adres’.”

Ga je ooit een keer in drag naar een raadsvergadering?
“Ik twijfel nog. Ik vermoed dat er heel veel gedoe om zou kunnen ontstaan. Als ik er iets positiefs mee kan bereiken, dan kan het een toegevoegde waarde hebben. Ik vind dat je als volksvertegenwoordiger jezelf moet kunnen zijn. Dat moet dus ook in de gemeenteraad gelden.”

Coverbeeld: Gerard Verschooten

Powered by Labrador CMS