Column Edwin Reinerie

Er zit erosie in het begrip 'held'

"Dat er superhelden bestaan, impliceert dat er ook iedere-dag-helden zijn"

Leestijd: < 1 min

Ooit weleens een klein vrouwtje (vaak zijn het vrouwen) in de supermarkt geholpen bij het grijpen naar iets op de bovenste plank van het koelvak? Ik laatst nog. “Held”, zei ze - dat is gemakkelijk scoren, dacht ik nog. Ineens en terloops schaart zij mij in hetzelfde rijtje als de Soldaat van Oranje, Martin Luther King, Nelson Mandela, Irene Hemelaar en Winston Churchill.

Toegegeven, er zit erosie in het begrip ‘held’. In modern taalgebruik, speelt daar iemands persoonlijke interpretatie een grote rol. Je hoeft blijkbaar niet eerst een paar stammen Koerden van verbanning naar de toendra’s te redden, het dametje in kwestie helpen aan de voor haar ongrijpbare zak diepvriesdoperwten verschaft je óók een heldenstatus. En daar is niks mis mee.

Amsterdam Pride staat dit jaar in het teken van heroes. Acht nieuwe ambassadeurs werden toegevoegd aan het kleine legertje van voormalige Pride-vertegenwoordigers en met dit achterliggende thema mag je verwachten dat zij échte helden zijn.

Fotograaf Noah Valentijn heeft ze heldhaftig voor de site van Amsterdam Pride geportretteerd als Romeinse of Griekse krijgers (de mannen) en grand dames (de vrouwen) van wie sommigen op Wasteland overigens niet zouden misstaan. In de vergezellende interviews is te lezen dat hun heldendom toch ook in alledaagsheid moet worden gezocht. Zij vertellen hun verhalen die moeten inspireren, aangevuld met wijsheden, die jonge mensen aan het denken zullen zetten.

Dat er superhelden bestaan, impliceert meteen dat er ook iedere-dag-helden zijn.

Zoals deze van transman (zijn eigen woord) Jackson Adney: “Als ik iets kan doen, dan doe ik dat.” Of voormalig cafécoryfee Mieke Martelhoff: “Geniet van het leven. Je kunt het maar beter naar je zin hebben gehad want je gaat toch wel dood.” Daar kun je nog eens iets mee, dat zijn waardevolle tips.

Dat er superhelden bestaan, impliceert meteen dat er ook iedere-dag-helden zijn. Geen plastic in de zee gooien? Check: held. Geen dubbelzinnige praat tegen de twintiger bij de pisbak naast de jouwe? Check: held. Oma opzoeken in ‘t verzorgingshuis? Check: held.

De work place heroes in ons pareltje Werkules verdienen dit podium echt, net als de heldenspullen die je in de laatste Winq leest. En omdat je dit gedachtenspinseltje tot de laatste punt hebt uitgelezen, ben jij voor mij ook een held. Held!

Powered by Labrador CMS