Winq ♥︎ Loves

Pride, Anita Meyer en andere helden waar wij van houden

04 augustus 2018, Winq redactie, 3 minuten

Amsterdam Pride staat dit jaar in het teken van Heroes. De redactie van Winq koos zes modern day heroes en zette er een spotje op.

Met échte parelmoerglans

Erger jij je ook zo aan Pride-collecties die niets bijdragen aan goede doelen, gayculture of wat dan ook? We noemen geen namen, want dat zou onaardig zijn. Wella daarentegen, heeft twee stylingproducten een regenboogjasje aangedaan én werkt samen met belangenorganisatie Global Citizen. “Omdat wij menen dat je als mens je haar moet kunnen stylen zoals jij dat leuk vindt en dat je niet beoordeeld mag worden op je uiterlijk vanwege je seksuele geaardheid of voorkeur”, zegt Wella er zelf over. En wát voor producten: sugar lift (spray) en pearl styler (gel) – hoe gay is dat? Wella doneert een deel van de opbrengsten van deze producten aan Amsterdam Pride en is op 28 juli in het Vondelpark aanwezig om voorbijgangers te stylen. Goed zo, Wella. Lekker bezig.

(J)oehoe

In ’t Mandje, een van Amsterdams oudste gaycafés, pronkt achter de bar nog altijd een kleine keramieken uil. Back in the day redde dit kitscherige vogeltje vele gays van de tralies. Toen de zedenpolitie de kroegen nog afstruinde op jacht naar homo’s, werden uiltjes als deze in sommige gaybars ingezet als stil alarm. Wanneer een agent of verdachte hetero (destijds ook wel ‘uil’) het pand betrad, zette het dienstdoende barpersoneel snel het beeldje op een opvallende plek om cafégangers te waarschuwen hun handen en tongen even bij zich te houden. Het origineel ligt overigens veilig opgeborgen in een archief, maar deze loehoekalike heeft een mooi plekje gekregen op Winq HQ.

Ik hou-ou van Holland

Moeders, houd uw kinderen van straat, want the heat is on. Een aantal jaren terug is de strijd losgebarsten om de gunst van de LHBTQ-gemeenschap. Homowalhalla Nederland schijnt te zijn ingehaald door progressieve landen die ons links zijn gepasseerd – ineens zijn gay rights in andere landen beter geregeld dan hier. En eerlijk waar: onlangs is er een niet-genderneutraal toilet gesignaleerd in Oss. Echt waar, niet gelogen. Toch is het in de meeste landen veel en veel slechter geregeld. Wees dus een beetje dankbaar dat je hier geboren bent. (Kijk ons nou: met dit soort Holland-verheerlijking lijken wij de Linda wel. Alwéér.)

Miss De Boot

Bij bijna alle prides bestaat de parade uit een kolonne versierde vrachtwagens, bussen en tractors met een platte kar die door de straten van de stad trekt. Leuk bezig, mensen, maar dat is natuurlijk dodelijk saai als je de botenparades in Alkmaar, Amsterdam en Utrecht een keertje hebt bezocht. Zwolle en Den Haag hebben botenparades in de maak. Zeker weten dat de Nederlandsche stadsontwikkelaars met vooruitziende blik de kanalen hebben gegraven, zo blijkt uit geschriften uit die tijd “Dann kuennen LHBTQ’s uut tukomste jaeren alhyr zwaayen ende vertyr beleve.” En is dat Mayday op de boeg? Jawel. Ons saluut aan haar.

Knoeien mag

Lekker cockring werpen met Erwin Olaf, gevolgd door een prijzige selfie met Viola Holt (kosten: anderhalf muntje), terwijl er een roedel hoogbejaarde lesbiennes en een licht beduusd groepje Toppers-fans met roze boa’s aan je voorbijtrekt. Dit is zo ongeveer een gemiddelde tien minuten Milkshake, waar niets móét en alles mag. Op 28 en 29 juli creëert dit festival alweer voor de zevende keer een queer vrijhaven, die sinds de sluiting van legendarische clubs iT en RoXY in de vergetelheid was geraakt. Ieder jaar weet het festival te innoveren. Zo is er dit jaar onder andere een afgebakend deel voor nudisten, waar bezoekers in hun adamskostuum mogen kantklossen of zweterige kadetjes kunnen ontwijken tijdens een potje Twister. Bring it on!

Het klapstuk van iedere Pride

Ooit begonnen als achtergrondzangeres voor La Paaij, maar inmiddels al decennia een legende op zich. Wij moeten de eerste persoon nog tegenkomen die inmiddels echt z’n buik vol heeft van mevrouw Meyer. Met evergreen ‘Why Tell Me Why’ staat deze Rotterdamse gangmaker al jaren in het bovenste segment van de Homo Top 100. Ieder Pride-seizoen trekt ze van roze braderie naar plaatselijke regenboogweek om deze knaller en een handjevol andere hits ten gehore te brengen. Hoe ze deze cultstatus onder heaumeaus precies verworven heeft? Zelf weet ze het ook niet, maar ook wij zijn blinde volgelingen. Dit jaar kun je in ieder geval met haar meeblèren tijdens Dordrecht Pride op 15 september.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau