Interview

GoodLuck viert de liefde tijdens Amsterdam Pride

24 juli 2018, Jaap Bartelds, 8 minuten

GoodLuck treedt op tijdens de Amsterdamse Pride. De band draagt de community een warm hart toe en heeft een boodschap: wees jezelf. Ze komen uit Zuid-Afrika en hebben al enkele singles uitgebracht, waaronder een fraaie cover van London Beat's 'I've Been Thinking About You'. De nieuwste single heet 'Be Yourself'. Maar wie is GoodLuck zelf eigenlijk? Een interview.

Wie zijn jullie, wat doen jullie en hoe is GoodLuck ontstaan?

"GoodLuck bestaat uit Jules Harding, Ben Peters en Matthew O'Connel. We komen uit Kaapstad, Zuid-Afrika en maken live electro. Onze hobby's zijn muziek maken, goede liedjes schrijven en optreden, waarbij we live instrumenten toevoegen aan dance-muziek. Oh, en koken vinden we ook leuk om te doen. We hebben GoodLuck opgericht vanuit onze fascinatie voor elektronische muziek en willen een mix maken van live instrumenten en muziek waar mensen graag op dansen. Tijdens optredens willen we een show neerzetten. We zijn begonnen in kleine zalen in Kaapstad. Nadat we ons eerste album hadden uitgebracht, scoorden we meteen vijf nummer één-hits van dat album. En de rest is geschiedenis."

Wat kun je nog meer vertellen over GoodLuck?

"Dat we alle drie uit muzikale gezinnen komen en dat muziek al van jongs af aan in ons bloed zit. De vader van Jules is een geweldige gitarist. De oudere broer van Ben speelt ook in een band die electro maakt, genaamd Goldfish. Matts vader speelt prachtig piano en kan goed zingen. Toen we GoodLuck oprichtten, wisten we meteen dat we dit voor de rest van ons leven wilden doen. Jules begon al met het schrijven van liedjes toen hij twaalf was. Ben was van oorsprong drummer en heeft zichzelf geleerd hoe hij elektronische muziek produceert. Matthew is gediplomeerd saxofonist en heeft ook een diploma als pianist in het jazzgenre."

Jullie treden op tijdens Amsterdam Pride. Waarom vinden jullie Pride belangrijk?

"Pride is een belangrijke beweging in de hedendaagse wereld. Zolang mensen het verschil nog maken tussen een gay en hetero en nog oordelen, is Pride belangrijk. Pride is er om die boodschap uit te dragen. Pride is een prachtige viering van de liefde en we vinden het mooi dat we daar deel van uit mogen maken."

In de video van 'Thinking About You' draait het om twee mannen die verliefd zijn op elkaar. Ik las dat jullie aanvankelijk vreesden voor een backlash. Hoe progressief is Zuid-Afrika eigenlijk?

"Het gaat goed met Zuid-Afrika, maar er is nog een lange weg te gaan. Veel mensen die er wonen, hebben conservatieve ideeën waarvan we ons moeten bevrijden. Nog altijd is het lastig als twee mannen elkaar in het openbaar willen zoenen, wat we erg jammer vinden. We wilden er met deze video voor zorgen dat mensen zich niet langer ongemakkelijk voelen als ze zoiets zien."

Jullie nieuwste single heet 'Be Yourself'. Zou dit een anthem kunnen zijn voor Pride en de gemeenschap?

"Absoluut! Dat zouden we geweldig vinden. Dit lied gaat over mensen die zichzelf hebben omarmd hoe ze zijn en ze trekken zich niets aan van wat anderen denken. We denken dat iedereen die LHBTQ is, ooit de stap naar een coming-out heeft moeten maken. En dat zou eigenlijk iets moeten zijn om te vieren, niet iets om bang voor te zijn. Het is iets magisch als mensen liefde vinden en geweldig als mensen helemaal vrij kunnen zijn."

Het thema van Amsterdam Pride 2018 is Heroes. Wie zijn jullie helden?

"Nelson Mandela is een van onze helden, deels omdat hij de geweldigste persoon ooit is die uit Zuid-Afrika komt. Maar ook omdat hij zo'n groot en mooi hart had en dat hij zichzelf altijd wegcijferde om anderen te helpen. Kjell Inge Rokke is ook een van onze helden. Dat is een miljardair die met zijn geld een boot bouwt waarmee hij de plastic soep uit de oceanen wil vissen. Dichter bij huis hebben we ook helden. Zoals onze ouders."

Hebben jullie een favoriet gay icon en zo ja, wie is dat?

"Freddie Mercury vinden we geweldig, omdat hij een van de beste songschrijvers aller tijden is. Van recenter datum is Troye Sivan. Hij komt net als wij uit Zuid-Afrika en maakt de beste popmuziek van dit moment. Troye is echt opmerkelijk."

Laatste vraag: wat is de belangrijkste boodschap aan jullie fans?

"Be Yourself! Zeiden we dat al niet in een lied? Hahaha. Accepteer anderen en hou van ze zoals ze zijn. En zorg voor deze planeet. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen door minder plastic te gebruiken, minder giftig afval te produceren en duurzamer te leven. De boodschap die we als laatste willen meegeven: kom en vier de liefde, het leven en jezelf samen met ons in de Melkweg, op 4 augustus na afloop van de Canal Parade. Hopelijk zien we jullie daar! XX!"

GoodLuck treedt op zaterdag 4 augustus op in de Melkweg in Amsterdam. Tickets zijn verkrijgbaar via de webshop van de Melkweg.

GoodLuck
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau