Nachtvlinder

"We moeten ons podium heel serieus nemen"

Interview Doppelgang

01 augustus 2018, Roel Janssen, 7 minuten

Ze waren te zien tijdens Zwarte Cross en Milkshake, en binnenkort staan ze weer op Lowlands. Broertjes Sander en Maurice, beter bekend als dj-tweeling Doppelgang, draaien al zeven jaar mee. Speciaal voor Winq maken ze een uurtje vrij om bij te praten in de drukste periode van het jaar.

Ik ontmoet Maurice en Sander in de Kanarieclub in Amsterdam. Gelijk wordt duidelijk hoe lastig ze uit elkaar zijn te houden. Ze zien er niet alleen hetzelfde uit, ze klinken ook exact hetzelfde. Gelukkig heeft Sander zijn snor afgeschoren – “Dat was een foutje, ik hoop dat-ie er nog voor dit weekend weer op zit”.

"Toen ik een jaar of 25 was, ben ik pas gaan onderzoeken wie ik ben"

De broertjes verhuisden in 2010 vanuit Friesland naar Amsterdam, na een modestudie te hebben afgerond. In Amsterdam raakten ze geïnspireerd door wat ze in het nachtleven om zich heen zagen en hoorden. Sander: “Helaas hielden veel (gay)feesten er in die tijd mee op, maar al snel raakten we in gesprek met een creatief bureau dat ruimte bood aan nieuwe gezichten. Wij sloten ons daarbij aan en vanuit daar kwam er een beweging op gang met nieuwe feestjes. Voor ons was het vooral zoeken naar wat we zelf wilden.”

Draaien leerden ze in dat jaar. Sander: “Veel van onze vrienden zijn dj. Zij waren bereid ons het een en ander te leren en daar tijd in te steken.” Maurice: “Aan het begin draaiden we gewoon ouderwets plaatjes."

Toch kwam er een keerpunt. Sander: “Ik kan me herinneren dat we op Mysteryland stonden een showcase van 45 minuten hadden met 6 andere artiesten. Productioneel was dat niet te doen. Alles was daarom van tevoren in elkaar gemixt. Stonden wij daar een beetje met onze handen te zwaaien, haha. Op dat moment besloten we dat als we het zouden blijven doen, we wel boven op de techniek wilden zitten. Toen begon onze dj-carrière pas echt vorm te krijgen.”

Uit de kast  
In die periode hadden Sander en Maurice beiden nog een vriendin. “Toen dat uit ging – ik was een jaar of 25 – ben ik pas echt gaan onderzoeken wie ik ben”, vertelt Sander. “Daarvoor had ik het daar simpelweg te druk voor. Ik ging veel uit, had leuke mensen om me heen. Ik had vroeger wel vriendjes, maar ik hing er nooit een label aan.” Maurice kwam een paar maanden later uit de kast. “Na een nacht stappen hadden we een heel goed gesprek met elkaar. Toen hebben we het er eigenlijk pas met elkaar over gehad.”

Inmiddels hebben de jongens allebei een vriendje en draaien ze als Doppelgang in binnen- en buitenland. “Waar we het meest trots op zijn? Drie jaar geleden hebben we onze eigen plaats ‘Guns Out’ uitgebracht. Dat vond ik wel heel erg bijzonder”, vertelt Sander. “Het was een bescheiden succes”, gaat zijn broer verder. “Maar ik ben daar heel trots op, eigenlijk op alles dat we doen. We hebben gedraaid in steden als Tokio en São Paulo. Maar het mooiste is dat we dit nog steeds samen doen.”

Achter de dj-booth gaat het meestal goed. “Af en toe een kleine ruzie”, geeft Sander toe. “Maar dat was vooral in het begin, nu zijn we zekerder van onze zaak. We hebben dezelfde visie over wat we willen. Af en toe kietelen we elkaar een beetje achter de tafel, haha. Maar we trekken niet aan elkaars haren. Die tijd hebben we gelukkig gehad.”

"Als ik in elkaar word geslagen, dan maar in het harnas"

Naast het draaien en mixen van platen, spreken de broertjes zich ook graag uit voor een betere wereld. Ze waren betrokken bij de ‘Zwarte Piet is racisme’-campagne en via Stories op Instagram geven ze hun mening over anti-homogeweld en discriminatie. Sander: “Ik denk dat we ons podium heel serieus moeten nemen. Vandaag (26 juli – red.) is er nog een jongen in elkaar geslagen vanwege zijn geaardheid en verkoopt Blokker een ‘gay pruik’. Waar gaat het heen?”

Maurice vervolgt: “Als we een bericht uit kunnen zenden dat dit tegen kan gaan, dan doen we dat. Dat moet als je een bepaald podium hebt. We zijn er gewoon nog lang niet. Bevriende collega’s worden in het nachtleven op straat lastiggevallen of in elkaar geslagen. Dat is onwijs triest. Het kan niet dat dat in Amsterdam gebeurt.”

Op de vraag of ze hand in hand lopen met hun vriend, antwoorden ze meteen ‘ja’. “Toch voelt dat soms als een mini-demonstratie. Je bent je er continu van bewust dat je hand in hand loopt.” Maurice voegt toe dat hij in bepaalde delen van de stad de hand van zijn vriend bewust los laat. “Je hebt geen zin in trammelant. Ik ben er als de dood voor dat mij een keer iets overkomt. Dat ik 's nachts na een optreden in elkaar geslagen wordt.”
Sander: “Dat heb ik niet per se, zo bang ben ik er niet voor. Als het gebeurt, dan maar in het harnas. Het kan altijd gebeuren, daar laat ik me niet door sturen. Ik blijf de hand van mijn vriend gewoon vasthouden.”

De vrijdag voorafgaand aan Pride in Amsterdam organiseren de broers samen met The G-team het feest Supernature. Een nieuw concept, dat is voortgekomen uit Adonis: het eerste gayfeest op Lowlands.

“Dat feest was gericht op discomuziek van de jaren zeventig en begin jaren tachtig. Het was een megasucces, mensen stonden uren in de rij om binnen te komen”, vertelt Maurice. “Mensen waren zo enthousiast, dat het eigenlijk zonde was om het maar één keer per jaar te organiseren. Nu komt de disco heaven dus naar Amsterdam in de A’DAM Toren."

Ben jij er vrijdag 3 augustus bij? Supernature begint om 21.00 uur in de A’DAM Toren. Kaarten en meer informatie vind je hier.

Advertentie
Advertentie
Artikelen in dezelfde serie - Nachtvlinders

“Ik vind het heerlijk om als eerste dj het podium te betreden”

“Het is tijd dat wij iets teruggeven aan de community”

“Voor mij is Conchita geen vrouw meer”

“Ik moest DiVine naar een hoger level tillen”

Thijs Weijland over het succes van The G-Team en zijn solo toekomst

“Twee dagen nadat ik protesteerde voor homorechten werd ik op straat aangevallen”

“Ik benadruk de mannelijkheid van mijn lichaam met drag”

“Toen ik jonger was, kreeg ik voor kerst een boekje met kortingsbonnen!”

“Draag make-up en stap op je fiets: het is tijd onszelf te laten zien op straat”

“Ik wil mensen een reden geven om weer uit te gaan”

“We gaan niet meer naar de gaybar om andere homo’s tegen te komen”

“Ik ben er klaar voor mijn nek uit te steken voor de jongere generatie”

“Ik voelde mezelf altijd een outsider. De creatieve zwarte homo van het dorp”

"Er moet veel meer keuze zijn in het Amsterdamse nachtleven"

Monique de la Fressange werd bedreigd en geslagen na een optreden

“Ik wil niet aangegaapt worden als ik over straat loop in drag”

Diëgo vierde Pride met zijn moeders

"Er is een reden dat de ballroom scene groeit, het is nodig"

Club NYX geeft zelfverdedigingslessen aan homo’s

"Drag is voor mij een soort therapie"

“Ik herkende mezelf niet in het Amsterdamse nachtleven”

“We moeten eropuit, onszelf laten zien en acceptatie afdwingen”

“Mensen zien mij als heel vrij, maar ik ben niet vrij: jullie zijn gevangen”

"Als dragqueen ben je een veredelde clown"

“Ik zou het saai vinden om alleen een man of een vrouw te zijn”

“Ik hoop dat mensen geïnspireerd raken als ze mij zien”

“De meeste homo’s zijn beschadigd, ze hebben allemaal een verhaal”

's Lands bekendste tatoeëerder Henk Schiffmacher over gays en tattoos

Een openhartig gesprek over overgewicht met Lady Galore

Openhartig interview met ex-eigenaar gaysauna Thermos Jan Kuipers

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 107

Deze keer: een queer trouwspecial, It's a Sin en alles over de verkiezingen

Neem een abonnement

Geef cadeau