Loop jij straks rond in een echte Van Gogh?

Vans en Van Gogh Museum werken samen

31 juli 2018, Winq redactie, 3 minuten

Kledingmerk Vans is een samenwerking aangegaan met het Van Gogh Museum. T-shirts, hoodies, schoenen en rugtassen zijn voorzien van prints die gebaseerd zijn op vier kunstwerken van de wereldberoemde schilder, waaronder de welbekende zonnebloemen.

De collectie heet Vans x Van Gogh Museum en de winst van het project gaat naar het behoud van de nalatenschap en de kunstverzameling van Vincent van Gogh, met als doel het toegankelijk houden van het werk voor toekomstige generaties.

In zijn carrière maakte Van Gogh meer dan 2.100 kunstwerken. Vans werkte nauw samen met het licensing team van het Van Gogh Museum om vier belangrijke werken te selecteren. De Schedel, Amandelbloesem, Zonnebloemen en een zelfportret van Van Gogh staan centraal in de nieuwe Vans-collectie. Als laatste is er een verwijzing naar de tekening Oude Wijngaard met Boerin.

Vans x Van Gogh Museum is vanaf 3 augustus wereldwijd verkrijgbaar op Vans.eu, in Vans-winkels en bij geselecteerde retailers. De collectie is vanaf vrijdag ook verkrijgbaar op vangoghmuseumshop.com en in de museumwinkel van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Vans x Van Gogh Museum

Uit het persbericht:

Voor een kleurstudie over de werking van licht en schaduw maakte van Gogh een serie skeletten die vaak een oneerbiedige en donkere uitdrukking hadden. Schedel komt nu tot leven op een Classic Slip-On, een T-shirt met lange mouwen, een hoodie en een pet. Op deze items wordt de afbeelding van een menselijke schedel van Van Gogh gecombineerd met subtiele details van het handschrift en de penseelstreken van de kunstenaar verborgen in een nieuwe – en voor Vans iconische - geblokte 'checkerboard' print.

Meer kleurrijke vertalingen zijn afkomstig van twee van Van Goghs meest bekende werken, Zonnebloemen en Amandelbloesem. In totaal schilderde hij vijf grote doeken van zonnebloemen in een vaas, met slechts drie tinten geel. Zo liet hij zien dat het mogelijk was om een voorstelling te maken met veel varianten van één kleur zonder aan zeggingskracht in te boeten.

Het schilderij Zonnebloemen is gebruikt voor het Authentic-schoenmodel en wordt doorgevoerd tot het Zonnebloemen boyfriends tee en de Zonnebloemen hoodie. Amandelbloesem symboliseert nieuw leven en vertegenwoordigt Van Goghs zoektocht naar sereniteit. Om het werk en de kleuren nog meer tot leven te brengen, printten de Vans-ontwerpers het schilderij van Van Gogh digitaal op het satijnen materiaal dat gebruikt is voor een Amandelbloesem bomber, pet en rugzak.

De collectie toont de ontwikkeling van de schilderstijl van Van Gogh met een zelfportret waarop hij zichzelf vastlegde met heldere, ongemengde kleuren en waarbij hij door middel van een nieuwe techniek complementaire kleuren inzette om diepte en intensiteit te creëren. Van Goghs zelfportret is gebruikt voor de Authentic en een bijpassend Van Gogh oversized T-shirt.

Het laatste ontwerp uit de serie is een ode aan Van Goghs tekening met Oude wijngaard met boerin als titel. Deze is subtiel geprint op de Old Skool en op een speciale Classic Slip-On in combinatie met fragmenten uit handgeschreven brieven van Vincent aan zijn broer Theo. Vans-ontwerpers gebruikten hiervoor delen uit de meer dan zevenhonderd brieven die Vincent Van Gogh naar zijn broer Theo stuurde. Zowel de Old Skool als de Classic Slip-On-modellen worden verkocht bij geselecteerde Vans retail- en wholesale-winkels.

Elk model uit de Vans x Van Gogh Museum-collectie is afgewerkt met een op maat gemaakt kunstzinnig voetbed dat is voorzien van de gedenkwaardige penseelstreken van Van Gogh en het Van Gogh Museum- en Vans-logo. Elk item uit de collectie bevat ook een speciale ‘hangtag’ met historische feiten over het desbetreffende kunstwerk van Vincent Van Gogh.

Vans x Van Gogh Museum
Vans x Van Gogh Museum
Vans x Van Gogh Museum
Vans x Van Gogh Museum
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: 4 verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau