De Amsterdamse tv-zender Salto1 en radiozender StadsFM hebben zich volledig ter beschikking gesteld aan de organisatie van Pride Amsterdam. “Wij vinden het een erg mooi cadeau”, aldus directeur Lucien Spee van de stichting Amsterdam Gay Pride. “Het is een prachtige aanvulling op wat we al doen. We krijgen de ruimte om de inhoud van ons festival nog beter te laten zien. Veel mensen denken namelijk nog steeds dat Pride Amsterdam alleen om de botenparade draait, maar dat is niet zo.”

Allerlei doelgroepen
De programmering van Pride Amsterdam wordt elk jaar voor allerlei doelgroepen uitgebreider. Zo zijn er talloze commissies voor Pride Amsterdam in het leven geroepen om alle doelgroepen goed te bedienen. Denk aan commissies speciaal voor jongeren met Youth Pride, voor ouderen met Senior Pride, maar ook: Sport Pride, Arts & Culture Pride, Women Pride, TransPride, Pride Walk, Corporate Pride en Pride of Colour. Verder zijn er acht Pride-Ambassadeurs en ruim tweehonderd activiteiten van allerlei Pride-partners.

Pride TV
Tijdens Pride-week wordt de tv-zender SALTO1 Pride TV en brengt de zender verslag van de festiviteiten. Dagelijks komen de Pride-smaakmakers van het festival voorbij in Pride TV Live. SALTO-vloggers Joshua en Flip trekken de bruisend gekleurde stad in en gaan op zoek naar de verhalen achter en rondom Pride. Daarnaast zendt Pride TV LHBTQ-documentaires uit. Op zaterdag 4 augustus vaart Pride TV ook mee in de botenparade op de College voor de Rechten van de Mens-boot en legt via een live registratie de botenparade van ‘de verkeerde kant’ vast.

Gay Dating Show
Ook het archief van SALTO wordt ingezet. Het station biedt sinds begin jaren negentig een platform voor programma ́s vanuit de LHBTQ-communities. Zo werd in 1991 op SALTO de legendarische Gay Dating Show uitgezonden, gepresenteerd door Geert Vissers alias Hellun Zelluf. De show vanuit Club Mazzo werd gezien als een driver achter de homo-emancipatie begin jaren negentig. Pride TV zendt de beste Gay Dating Shows opnieuw uit, inclusief de nogal expliciete educatieve seksuele voorlichting uit die tijd. Pride TV is te zien op Ziggo kanaal 37 en Online On Demand op SALTO.nl.

Pride FM
Pride FM is de ondersteunende radiozender tijdens de Pride-week. Vanuit alle hoeken uit de Amsterdamse samenleving wordt de LHBTQ belicht. Zo zijn er radioshows over de gaycultuur onder bijvoorbeeld dak- en thuislozen, de urban scene en senioren. Natuurlijk biedt Pride FM de beste hits van toen en nu met een flinke gay-knipoog. Pride FM is te ontvangen via 106.8 en 99.4 FM en SALTO.nl.

Foto: Creative Commons