Onderzoek EenVandaag:

Meerderheid Nederlandse gays past gedrag aan

Leestijd: < 1 min

Om negatieve reacties te voorkomen past meer dan de helft (58 procent) van de Nederlanders die zich als l, h, b, t of q identificeren zijn gedrag aan. Slechts een kwart (24 procent) heeft er geen enkele moeite mee om ongeremd de geaardheid te tonen. Dit blijkt uit een onderzoek dat EenVandaag liet uitvoeren.

70 procent van de respondenten vindt dat het goed gesteld is met de homo-acceptatie in Nederland, tegenover 60 procent van de LHBTQ-deelnemers. Een van de respondenten uit die groep zegt: "Er is een zekere mate van tolerantie, maar nog lang niet altijd van acceptatie."

Een van de stellingen uit het onderzoek luidt: 'In Nederland is het geen probleem om in het openbaar je geaardheid te laten zien.' Slechts 39 procent van alle respondenten is het daarmee eens en slechts 24 procent van de LHBTQ-respondenten.

Op de vraag of mensen moeite hebben met homoseksualiteit, zegt 81 procent hier geen moeite mee te hebben. 15 procent alleen als het in het openbaar zichtbaar is. 4 procent zegt over het algemeen moeite te hebben met homoseksualiteit.

Zoenen in het openbaar
Wat zoenen in het openbaar betreft, vindt 21 procent dit aanstootgevend bij een man en een vrouw. Bij twee mannen of twee vrouwen ligt dit percentage hoger: respectievelijk 36 procent en 29 procent.

Maar liefst 58 procent van de LHBTQ-deelnemers aan het onderzoek zegt dat ze in het afgelopen jaar het gedrag hebben aangepast om negatieve reacties te voorkomen. Dit gebeurde in het openbaar (44 procent), in privésituatie (23 procent) en tijdens het uitgaan (23 procent).

Negatief gedrag
Eenderde van de LHBTQ-respondenten (35 procent) heeft het afgelopen jaar weleens negatief gedrag meegemaakt vanwege de seksuele geaardheid of genderidentiteit. In 37 procent van de gevallen ging het om schelden of naroepen.

Aan het onderzoek deden 28.029 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, onder wie 3.214 mensen die zich als LHBTQ identificeren. Het complete onderzoek vind je hier.

Foto: Creative Commons

Powered by Labrador CMS