Terwijl duizenden mensen de jaarlijkse grachtenparade bekeken tijdens Pride Amsterdam, kwamen op hetzelfde moment zo’n dertig activisten naar het Paleisplein in Sint-Petersburg in Rusland. Het doel: laten zien dat mensen zich niet neerleggen bij het verbod op een Pride.

In Rusland gelden sinds 2013 nieuwe wetten, waarin is vastgelegd dat elke uiting van homoseksualiteit in het openbaar wordt gezien als ‘homopropaganda’. Om die reden is het organiseren van bijeenkomsten – zoals een Pride-optocht – verboden.

Desondanks had een groep activisten een verzoek ingediend voor een parade. Dat werd afgewezen, dus gooiden ze het over een andere boeg. Om te voorkomen dat hun protest werd gezien als een illegale bijeenkomst, demonstreerde elke activist in zijn eentje, op het plein.

Euronews sprak een van de activisten, die zichzelf voorstelt als Sobi. Ze zegt: “Ik ben de discriminatie helemaal zat en het idee dat ik niet mag uitdragen dat ik discriminatie slecht vind. In mijn land willen ze dit niet horen. Het kan ze niets schelen.”

De politie pakte demonstranten op die regenboogvlaggen of protestborden bij zich droegen, en voerden ze af in busjes.

Vorige maand – aan het begin van het WK Voetbal – pakte de Russische politie de Britse mensenrechtenactivist Peter Tatchell op, nadat hij bij het Kremlin had gedemonstreerd voor gelijke rechten.