Turkije deed mee met het Songfestival van 1975 tot en met 2012. Toen bekend werd dat Finland in 2013 een act inzond waarin een huwelijk werd gesuggereerd tussen twee vrouwen, trok de Turkse organisatie zich subiet terug.

Ze besloten geen eigen kandidaat in te sturen en ook de uitzending werd van tv verbannen (in de reglementen staat dat de uitzending in zijn geheel moet worden uitgezonden en dat er niet in mag worden geknipt of geblurred). Sindsdien is de situatie ongewijzigd.

Deze week werd bekend dat Turkije het Eurovisie zangfestijn ook in 2019 links laat liggen. Ibrahim Eren, directeur van de nationale tv-zender TRT, maakte zich eerder druk om het feit dat Conchita Wurst meedeed.

Nu zegt hij: “We zijn een publieke zender en kunnen geen live uitzending van het Songfestival laten zien om 21.00 uur ’s avonds. Dan zijn er nog kinderen wakker en die zien dan een Oostenrijker met een baard en een jurk die zegt dat hij geen gender heeft en zegt dat hij tegelijkertijd man en vrouw is. Pas wanneer deze mentale verwarring is gestopt, zullen we overwegen weer mee te doen.”

Hoewel homoseksualiteit legaal is in Turkije, krijgt de gemeenschap onder het regiem van Erdoğan het steeds zwaarder. De politie grijpt steeds harder in bij evenementen die worden georganiseerd in Istanbul en Ankara.

Bron: GayStarNews