Gus Kenworthy is een enorme hondenliefhebber. De met Olympisch zilver bekroonde skiër kwam in 2014 in het nieuws toen hij tijdens de Winterspelen in het Russische Sotsji een zwerfhondenfamilie had gered.

Vier jaar later deed Gus mee aan de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. Toen hij hoorde van het feit dat in dat land nog steeds honden op het menu staan, trok hij zich dat erg aan. Hij plaatste een oproep op Twitter met de boodschap: “Dogs are friends. Not food.”

Beemo
Vervolgens voegde hij de daad bij het woord en redde hij een puppy van de slacht. Hij noemde het hondje Beemo en opende een instagram-account dat aan het dier werd gewijd. De ene na de andere schattige puppyfoto kwam voorbij, met of zonder een al dan niet schaars geklede Gus.

Op Instagram schreef Gus: “Matt en ik gingen naar een verschrikkelijke fokkerij in Zuid-Korea, waar we een moederhond zagen die net was bevallen van een nest pups. Als we de puppy’s niet hadden gefilmd, zouden de fokkers ze genadeloos in de kou laten sterven, zo vertelden de mensen van HSI Global ons.” HSI Global is een organisatie die zich inzet tegen dierenleed. Gus besloot ze te helpen om alle honden van de fokkerij te redden.

Een paar weken later waren alle negentig honden van de fokkerij overgevlogen naar Noord-Amerika, waaronder de kleine Beemo. Maar in mei dit jaar was het ineens voorbij: Beemo bleek te lijden aan een geboortedefect en kwam te overlijden.

Leeg en eenzaam
Het nestje pups dat Matt en Gus waren tegengekomen op de fokkerij, was achtergebleven in Zuid-Korea omdat de hondjes te klein waren om over te laten vliegen. “Nadat Beemo was overleden, voelde ik me leeg en eenzaam. Ik nam opnieuw contact op met HSI om te vragen wat er met de hondjes was gebeurd. Ze stuurden me updates en zorgden ervoor dat ook deze hondjes een veilig heenkomen hebben gekregen in de VS.”

Eentje ervan is nu geadopteerd door Matt en Gus. “We hebben haar Birdie genoemd, omdat Beemo dol was op vogels. En hoewel geen enkele hond Beemo kan vervangen, heeft Birdie onze harten gestolen.”

Kersverse hondenvaders
De kersverse hondenvaders houden hun fans op de hoogte van de ontwikkelingen rond Birdie via het Instagram-account van Beemo. Dat heeft nu een nieuwe naam gekregen: Instagram.com/b_pups. “Eerst dacht ik: dat is niet eerlijk tegenover Beemo”, schrijft Gus. “Maar nu vind ik het juist geweldig dat beide honden een pagina delen.”