Diëgo vierde Pride met zijn moeders

"Zij hebben me geleerd dat er meer is dan een man en een vrouw"

08 augustus 2018, Roel Janssen, 3 minuten

Als Highness Darcy staat de Amsterdamse Diëgo de Mos wekelijks op podia door het land. Hij won er tijdens Superball (grootste dragcompetitie van Nederland) zelfs de Miss Vanjie (beste nieuwkomer) award. Philips nodigde hem uit Pride te vieren op hun boot tijdens de Canal Parade met zijn twee helden: zijn moeders. “Ze vonden het geweldig”

Het thema van Pride dit jaar is Heroes. Niet zo gek dat aan Diëgo werd gevraagd zijn grootste held mee te nemen aan boord van de Philips-boot tijdens Pride Amsterdam. “Dat moeten mijn moeders zijn dan. Zij hebben me op jonge leeftijd laten zien dat liefde het allerbelangrijkste is in het leven én dat er meerdere vormen van zijn. Toen ik elf jaar oud was, hebben zij de keuze gemaakt voor elkaar te kiezen en hun man te verlaten.”

En zo ging hij afgelopen zaterdag, met zijn twee moeders, aan boord van de Philips Pride-boot. “Het was de tweede keer dat ze me zag in drag. En dan ook nog op een boot. Dat was heel bijzonder.”
De eerste keer dat zijn moeder hem zag in drag, was toen hij naar een festival ging twee jaar geleden. “Ze kwam toen mijn kamer binnen. Stond ik daar met een pruik en heel veel make-up. Het zag er niet uit, heel erg trashy. Ze schrok daar wel van, vond dat we erover moesten praten.” Er gingen volgens Diëgo allemaal verschillende gedachten door haar hoofd. “Ze vroeg of ik vrouw wilde worden. Dat het niet erg was, maar dat we er wel over moesten praten. Ik denk dat iedere ouder zo zou reageren.”

“De eerste keer in drag had ik het gevoel dat de hele wereld naar me keek”

Sinds die twee jaar is er veel veranderd. Waar hij eerst (in zijn eigen woorden) ‘gewoon’ een pruik kocht en wat make-up (Diëgo: “Met een bloemenkrans! Ik zag er niet uit”)  op deed, maakt hij nu bijna al zijn creaties zelf. “Hoe die eerste keer was? Ik ging toen naar Milkshake Festival en nam de bus vanuit station Sloterdijk. Doodeng. Ik had het gevoel dat de hele wereld naar me keek.”

Diëgo op de boot van Philips

“Toen probeerde ik een 'naturel meisje' te zijn, nu gaat het meer de artistieke kant op”, vervolgt Diëgo. “Ik haal veel inspiratie uit de klubkidscene. Soms een pruik, soms ook niet. Het moet elke keer iets heel anders zijn.”
Waar hij de eerste keer nog bang was, stapt hij nu gewoon in drag de tram in. “Ik hoor vaak dat mensen daar verbaasd over zijn, maar ik ben niet meer bang voor reacties. Natuurlijk krijg ik ze, zowel positief als negatief, maar we moeten ons niet verstoppen. We moeten ons laten zien.”

En hoe dat dan gaat, tijdens zo’n rit? “De werkelijkheid is dat ik evenveel negatieve als positieve reacties krijg. Als ik de tram in stap, kan het zijn dat ik door drie mensen word uitgescholden. Aan de andere kant zijn er ook drie mensen die zeggen dat ze het heel gaaf vinden. Je moet sterk in je schoenen staan om daarmee om te kunnen gaan.”

“We moeten ons niet verstoppen, we moeten ons laten zien”

“Ik ben gelukkig nooit fysiek aangeraakt in drag, daar ben ik heel erg dankbaar voor. Wie weet hoe ik praat als dat wel gebeurt, dat is iets dat zeker in mijn hoofd zit.
Wat als iemand mij in elkaar slaat, zoals Monique de la Fressange eerder dit jaar in drag in elkaar werd geslagen? Dan ga ik misschien niet meer de tram in.”

Gelukkig is dat niet het geval voor Diëgo en stond hij fierce op de boot van Philips tijdens Pride. Met zijn moeders. “Wat ik zeg, zij hebben me echt gevormd tot wie ik ben. Toen ik elf jaar oud was, kwam mijn moeder uit de kast. Ik begreep dat toen nog niet zo goed: is het een geheim? Mag papa het niet weten? Het was allemaal nieuw voor mij. Uiteindelijk begreep ik dat mijn moeder opnieuw ging trouwen. Dat was even wennen, mijn vader en moeder zouden gaan scheiden en mijn moeder ging verder met een vrouw.”

“Ik ben er heel erg dankbaar voor dat het zo is gegaan. Mijn moeder heeft me laten zien dat er meer is dan een man en een vrouw. Dat het oké is om voor jezelf te kiezen, ook al heb je twee kinderen, een man en een huis. Uiteindelijk was mijn coming-out toen ik zestien was een piece of cake. Ik kon mezelf zijn en ben daardoor ook makkelijker in de dragwereld gestapt. Omdat ik wist dat het goed zou zijn.”

Op de boot
Tot de dag voor de botenparade, vertelde hij aan zijn bonusmoeder (zoals Diëgo zijn stiefmoeder zelf noemt) niet dat ze een dag later met z’n drieën op een boot zouden staan. “We waren vrijdag uit eten en toen zei ik dat ze het niet te laat mocht maken, omdat ik haar de ochtend daarna bij de boot zou verwachten Ze vond het geweldig, ging helemaal huilen. Ik ben heel dankbaar dat ik dit met mijn moeders heb mogen doen.”

Beeld: Twycer

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: 4 verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau