De afgelopen dagen was er gesteggel tussen Staatsomroep KAN en de Israëlische regering over wie er financieel zou moeten opdraaien voor het zangfestijn. Er gingen geruchten dat er geen geld was en dat de organisatie moest worden teruggegeven, zodat een ander land de uitzending kan verzorgen.

Zover is het niet gekomen. De KAN heeft de benodigde borgsom van 12 miljoen euro opgehoest. Als er verder geen incidenten zijn, krijgt de KAN die borg weer terug van de European Broadcasting Union (EBU). Met de Israëlische regering is afgesproken dat die bijspringt, mocht er toch iets gebeuren.

Israël won eerder dit jaar het Eurovisie Songfestival in Lissabon. Zangeres Netta Barzilai zong het lied ‘Toy’ en haalde daarmee de meeste punten binnen. Zij pleitte ervoor om het festival in Jeruzalem te houden. Het is zeer waarschijnlijk dat dit ook gebeurt.

Een aantal landen twijfelt over deelname aan het Eurovisie Songfestival, volgend jaar, waaronder IJsland, Ierland en Zweden. Dit vanwege de huidige conflictsituatie in de Gazastrook. Ook de organisatie zelf maakt zich zorgen, met name over de voorbereidingen en het transport.

Bron: AD