Dit jaar is RuPaul’s Drag Race twaalf keer genomineerd voor een Emmy. Eerder won RuPaul al twee keer een Emmy in de categorie ‘Outstanding host for a reality or reality-competition program’ (in 2016 en 2017). De show werd verder bekroond voor ‘outstanding picture editing’ en ‘outstanding costumes’, allebei in 2017.

Belangrijkste Emmy
De belangrijkste Emmy voor RuPaul’s Drag Race is echter die voor ‘Outstanding reality-competition program’. Vorig jaar waren Ru en consorten ook genomineerd in deze categorie, maar toen ging The Voice er met de prijs vandoor. In een interview met Entertainment Weekly benadrukt het vaste jurylid van Drag Race, Michelle Visage, waarom het zo belangrijk is dat het programma deze Emmy nu wél wint.

“Vorig jaar won The Voice, wat natuurlijk logisch was. Maar in die tijd werd de transgendergemeenschap steeds zichtbaarder en lieten we zien hoe belangrijk het is om ons als complete LHBTQ-gemeenschap te verenigen en te laten zien dat we er zijn. Als we dit jaar winnen, is dat een belangrijk statement”, zegt Visage.

Drag Race begon als niche-programma
RuPaul’s Drag Race begon ooit als niche-programma op de kleine zender Logo. De eerste jaren was alles houtje-touwtje, op de pruiken van RuPaul na. Jaar na jaar groeide het aantal kijkers. Visage trekt een parallel met de LHBTQ-gemeenschap: “Drag Race was net als de community aanvankelijk klein en niet echt zichtbaar. Maar met Stonewall braken de deuren open. Zo is het met Drag Race ook gegaan, het is op meerdere manieren symbolisch.”

Het is niet alleen leuk, maar ook heel bijzonder
Waar The Voice draait om zingen en Top Chef gaat over koken, is Drag Race meer dan een show waarin jongens vrouwenkleren aantrekken, zegt Visage. “Het gaat om doorzettingsvermogen, integriteit, kracht en liefde. Het levert gespreksstof over de achterstelling en marginalisatie van queer, transgender en genderfluïde mensen. Conversietherapie, religie, allerlei dingen die taboe zijn en waar iedereen in de community mee te maken krijgt: je hoort er weinig over op tv, maar wel bij RuPaul’s Drag Race. Dat maakt het programma heel bijzonder.”