Marcus Azzini brengt het verhaal van Jeffrey Dahmer naar het theater

Een samenwerking van Arnhemse topgezelschappen

22 augustus 2018, 2 minuten

In 2016 en 2018 was de theatervoorstelling Kogelvis van regisseur Marcus Azzini al te zien. Azzini kreeg lovende reacties van de pers met de voorstelling over het levensverhaal van seriemoordenaar Jeffrey Dahmer. De Nederlandse Toneeljury verkoos Kogelvis tot beste locatievoorstelling van het afgelopen seizoen. Op 6 en 7 september kun je Kogelvis nog één keer zien in Amsterdam. 

Kogelvis vertelt het verhaal van Jeffrey Dahmer: hij staat bekend als een van de eerste ‘celebrity serial killers’ van Amerika en vermoordde in de jaren ‘80 zeventien jonge mannen.

Samenwerking
“Hij was natuurlijk een monster, die gruwelijke dingen heeft gedaan. Maar hij is en blijft ook een mens. Net als jij en ik. Er is een reden waarom hij is wie hij is, wie hij was en wie hij geworden is.”

Kogelvis is een samenwerking van totaaltheater tussen de Arnhemse gezelschappen Introdans, Het Gelders Orkest i.s.m. het Nationaal Jeugd Orkest, Musis & Stadstheater Arnhem en Toneelgroep Oostpool.

Door de Nederlandse Toneeljury werd Kogelvis verkozen tot de beste locatievoorstelling van het afgelopen seizoen. 

“We gebruiken zijn verhaal om de donkere kant van de mens te begrijpen”

“We gebruiken zijn levensverhaal niet om te shockeren, maar om iets te begrijpen over de donkere kant van de mens. Over wat mensen drijft om zoiets te doen”, aldus regisseur Marcus Azzini.

Nieuwe voorstelling
In 2016 was de voorstelling in een kleinere vorm al te zien in Theater Bellevue, twee jaar later in het vernieuwde Musis met de Arnhemse gezelschappen.

De voorstelling Kogelvis is nog indrukwekkender dan eerder, bij de vernieuwde voorstelling zijn twee dansers en een strijkkwartet toegevoegd. Daarnaast staan er ook vier acteurs op het podium. 

Marcus Azzini: “Het is geweldig dat we Kogelvis samen met de Arnhemse partners een tweede leven kunnen geven. Muziek en dans voegen verbeelding toe aan de taal, een verrijking.”

“We hebben het geluk dat we in Arnhem gehuisvest zijn”, stelt de regisseur. “Deze stad heeft een theatergezelschap, een dansgezelschap en een orkest; de perfecte situatie om zo’n samenwerking aan te gaan. Het is het Arnhemse culturele, artistieke klimaat dat dit alles mogelijk maakt. En dat is heel spannend.”

Kogelvis is 6 en 7 september te zien in Internationaal Theater Amsterdam als onderdeel van het Theaterfestival. Extra bijzonder: als publiek zit je op het toneel. Tickets vind je hier

Beeld: Sanne Peper

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 107

Deze keer: een queer trouwspecial, It's a Sin en alles over de verkiezingen

Neem een abonnement

Geef cadeau