Op 27 juni werden Tom Daley en Dustin Lance Black vader van Robert. Het kindje was ter wereld gekomen met hulp van een draagmoeder. Het feit dat twee mannen samen een kind opvoeden, was reden voor een Daily Mail-columnist om een venijnig artikel te schrijven waarin hij stelt: “Doe alsjeblieft niet alsof het normaal is, twee vaders die een kind opvoeden.”

Anderen trokken een wenkbrauw op omdat (een van) de twee een kindje hebben verwekt bij een draagmoeder. En dat steekt, zo zeggen Tom en Dustin in een interview met The Telegraph. “Veel mensen vragen: waarom hebben jullie niet gekozen voor adoptie? Maar dat vraag je toch ook niet aan heterostellen? Zo van: waarom denk jij recht te hebben op een biologisch verwekt kindje?”

Volgens critici hebben Tom en Dustin ‘het lichaam van de draagmoeder gebruikt en daarna weer aan de kant geschoven’, maar dat is volgens de schoonspringer en de scenarioschrijver niet waar: “Alles is in goed overleg gegaan en we hebben nog steeds contact met haar. Negen maanden lang was ze deel van ons leven. Bovendien was het niet zomaar iemand, maar een vrouw die dezelfde wensen had als wij. En sommige draagmoeders willen geen lange relaties met de uiteindelijk ouders, anderen wel. We spreken elkaar nog regelmatig.”

Dustin verbaasde zich over de ophef. Volgens hem is draagmoederschap in zijn thuisland, de Verenigde Staten meer geaccepteerd dan in Groot-Brittannië, waar hij en Tom wonen. “Het is daar wettelijk gezien allemaal beter geregeld. Als dat hier gebeurt, zal de acceptatie ook beter worden.”

Tom en Dustin zijn bezig met een documentaire over hun kinderwens en hoe ze die uiteindelijk in vervulling zagen gaan. Hiermee hopen de twee meer bewustwording te creëren over gays en hun kinderwens.