Een aantal toekomstige bewoners van de nieuwe buurt De Zaanse Eilanden had de gemeente laten weten liever niet in een straat te willen wonen die Hobo heet. Dat klonk hen ‘onaangenaam in de oren’ omdat het een associatie zou kunnen oproepen met het woord ‘homo’.

De gemeente gaf de bezwaarmakers hun zin en noemde de straat dan maar Piccolo. Daarop kwamen anderen in het geweer vanwege het belonen van homofobie. Het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland (BD) onderschreef dit in een nieuwsbrief.

Het BD meldt dat er tal van gesprekken en briefwisselingen hadden plaatsgevonden over de kwestie, waarbij de verantwoordelijke ambtenaren ‘steevast duikgedrag vertoonden’. Pas na twee jaar zou de gemeentesecretaris hebben erkend dat er ‘verkeerde argumenten, opportunisme en onjuiste procedures’ waren gehanteerd.

De conclusie van het bureau luidt: wanneer aspirant-kopers zeggen een kavel niet te willen kopen vanwege een associatie die zij zelf maken, namelijk dat het woord hobo op homo lijkt, moeten wij niet zomaar tegemoet komen aan deze wens.

Overigens is een deel van de straat die nu Piccolo heet, terugveranderd in Hobo, omdat de bewoners zich absoluut niet konden vinden in de naamwisseling.

Gek genoeg heeft niemand geklaagd over de straat die Fagot heet. Kennelijk zijn er geen associaties met het Engelse woord ‘faggot’.