Bekijk de trailer

Docu in de maak over Madonna’s eerste jaren in New York

24 augustus 2018, Jaap Bartelds, 5 minuten

Wow, ze lijkt echt! Actrice Jamie Auld kruipt in de huid van de jonge Madonna, die carrière probeert te maken in het New York in de vroege jaren tachtig. Voor de gedramatiseerde documentaire Madonna and the Breakfast Club zijn haar vroege looks en outfits tot in detail gekopieerd.

Eind jaren zeventig trok Madonna vanuit Michigan naar New York. Naar eigen zeggen liet ze zich met slechts 35 dollar op zak afzetten waar het allemaal gebeurde in de City, op Times Square.

Madonna probeerde carrière te maken als danseres, verdiende bij als naaktmodel en speelde in een serie bandjes. Aanvankelijk drumde ze, later speelde ze ook gitaar en uiteindelijk eiste ze haar plek op als zangeres.

Jamie Auld als Madonna
Jamie Auld als Madonna

Youtube staat vol met materiaal uit die vroege periode. Met Emmy & The Emmy’s werkte ze voor het eerst samen met Stephen Bray, die later enkele hits met Madonna schreef, waaronder ‘Into the Groove’, ‘True Blue’ en ‘Express Yourself’.

Vóór Emmy & The Emmy’s zat ze in een band genaamd The Breakfast Club. In deze periode had ze een verhouding met Dan Gilroy.

Jamie Auld als Madonna
Jamie Auld als Madonna

Dan Gilroy leverde in 2016 het basismateriaal voor het docudrama Madonna and the Breakfast Club. Op basis van brieven, foto’s, audio, video en andere documenten die Gilroy in handen had, heeft scenarioschrijver en regisseur Guy Guido nu een film gemaakt over de periode van 1979 tot 1982, het moment dat Madonna doorbrak met haar eerste single ‘Everybody’.

Jamie Auld als Madonna
Jamie Auld als Madonna

Naast interviews met Gilroy, zijn broer en mede-bandlid Ed Gilroy en bassiste Angie Smith zijn er gedramatiseerde fragmenten te zien waarin actrice Jamie Auld Madonna naspeelt. De actrice lijkt als twee druppels water op Madonna, te meer omdat ze het uiterlijk van de zangeres exact kopieert. Kijk maar eens op Google en check op welke foto de echte Madonna te zien is en op welke foto Jamie Auld.

Jamie Auld als Madonna
Jamie Auld als Madonna

Onlangs is een eerste trailer verschenen met beelden uit de documentaire, die aanvankelijk Emmy and the Breakfast Club zou gaan heten. Onder de trailer een aantal audio-opnames uit die tijd, waaruit blijkt dat Madonna en haar bands zich lieten inspireren door The Pretenders, The Police en Joan Jett. De demo’s laten rauwe punk horen maar ook vrolijke poprock.

Jamie Auld als Madonna
Jamie Auld als Madonna

Madonna heeft overigens zelf niets met de documentaire te maken. Eerder kreeg ze lucht van een ander project, Blond Ambition. Ook dat gaat over haar beginperiode en hierover schreef ze op Instagram: “Niemand weet wat ik weet en wat ik heb gezien. Alleen ik kan mijn verhaal vertellen.”

Maar ja, dan begint ze vast weer over die 35 dollar. Hier de beelden!

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau