Muziek op vrijdag: Cher doet ABBA's S.O.S. en Ariana Grande schittert er op los

Thank God it's Friday!

24 augustus 2018, Jaap Bartelds, 5 minuten

Een drukke muziekweek vol nieuwe releases en aankondingen. We hebben in de aanbieding: het MTV-optreden van Ariana Grande, de vrolijke comeback-single van Soft Cell en Cher, die weer een mopje ABBA het web opslingert ter promotie van haar coveralbum. Maar er is meer!

Soft Cell - Northern Lights

Later dit jaar treedt Soft Cell op in Londen voor een afscheidstournee. Wat best opmerkelijk is, want hun laatste hit stamt uit 1982 ('Torch') en hun laatste album uit 2002 (Cruelty Without Beauty). Kennelijk wil het Britse synthwavedueo nog één keer knallen. Dus hier zijn Marc Almond en Dave Ball met het vrolijk meezingbare niemendalletje 'Northern Lights'.

Ariana Grande - God is a Woman

Ariana Grandes nieuwe album Sweetener is met lof ontvangen. 'God is a Woman is de tweede single van dat album. Tijdens de MTV Video Music Awards trommelde Ariana een legertje vrouwen op en speelde ze Het Laatste Avondmaal na, want God is nu eenmaal een vrouw.

Cat Power - Woman (Feat. Lana Del Rey)

Lekker folky nummer wel, 'Woman'. Haar krachtige stem krijgt een extra dimensie door een hese Lana Del Rey, die er aangenaam doorheen fluistert. 

Cher - S.O.S.

Met haar cover van 'Gimme Gimme Gimme (A Man After Midnight)' lag Cher nog volledig aan de autotune-beademing. Hier geeft ze iets meer van haar eigen lucht cadeau, al kan ze het op 'S.O.S.' toch weer niet helemaal laten. Liever hadden we gehoord dat ze dat riedeltje dat Madonna ooit samplede voor 'Hung Up' door de mixer had gehaald. Maar het is mooi zoals het is, want: CHER! 28 september verschijnt het complete album met minstens tien ABBA-covers.

Cardi B - Ring (Feat. Kehlani)

De rapper en aartsrivale van Nicki Minaj won dit jaar de MTV Award voor beste nieuwkomer. In de States scoorde ze twee megahits en 'Ring' gaat zeker ook weer hoge ogen gooien. Let ook op de mooie vocalen van Kehlani.

Poppy - Time's Up (Feat. Diplo)

Het raadsel dat Poppy heet, zoekt steeds meer de mainstream op. Tot dusver zag ze eruit als een seksrobot en riep ze verwarrende gevoelens op - alsof ze was beneveld door het een of ander en door Illuminati op een schild was gehesen. Voor 'Time's Up' strikte ze Diplo (van Major Lazer), die haar ietwat afwezige vocalen van een Daft Punk-achtige sound voorzag. Poppy blijft vaag, maar dat is waarschijnlijk precies de bedoeling.

Lisa Stansfield - Never Ever

Da's toch leuk om te zien: Lisa Stansfield zingt ook nog altijd haar toontjes mee. 'Never Ever' komt van haar achtste album, Deeper. Het is een ouderwetse discoknaller waarvoor Sophie Ellis-Bextor zich niet had geschaamd. Kijk ook even naar het kapsel in de video. Lisa's vastgeplakte lokken lijken een eerbetoon aan haar debuutsingle, 'All Around the World'. Ook leuk: Lisa danst als je moeder.

Empress Of - When I'm With Him

Lorely Rodriguez, zoals ze echt heet, heeft een fijn dromerig danspopplaatje uitgebracht met lome gitaartjes en een dito vibe. De Him uit de titel is een meneer met kanten handschoenen en een snor en een vrolijk hoedje op.

Massive Attack - The Spoils (Feat. Hope Sandoval)

Zangeres Hope Sandoval roept precies de sfeer op waar Massive Attack het patent op heeft: een sinister 'stilte voor de storm'-gevoel. Haar onderkoelde stemgeluid op een bedje van violen en duistere triphop maken er een spannend geheel van. Let ook op de fraai uitgelichte Cate Blanchett in de video.

Disclosure - Funky Sensation (Feat. Gwen McCrae)

Deze week stortte Disclosure een hausse aan nieuwe tracks uit over hun fans. Het zijn voortekenen van een nieuw album, dat later dit jaar verschijnt. 'Funky Sensation' is een spacy en funky update van de discohit die Gwen McCrae er in 1980 mee scoorde. 

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: 4 verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau