Uit de kunst

Fotografen maken nieuw werk van iconische objecten uit Nederlandse musea

Curator Marian Duff

21 oktober 2018, Roel Janssen, 3 minuten

Sinds afgelopen maand is de foto- en blogtentoonstelling Resist! Take a stand in fashion te zien in museum OSCAM in Amsterdam-Zuidoost. Creatievelingen zijn aan de haal gegaan met vier iconische objecten uit vier verschillende musea. Winq sprak initiatiefnemer en curator Marian Duff.

Voordat we het gaan hebben over de tentoonstelling, hoe is het Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM) ontstaan?
“Vanuit mijn eigen bedrijf MAFB, dat ik tien jaar terug begon in Amsterdam-Zuidoost. Al heel snel verplaatste ik naar de binnenstad. Ik werkte samen met het Rijksmuseum, Centraal Museum Utrecht en het Amsterdam Museum. De gemeente Amsterdam vroeg mij om voor ‘50 jaar Bijlmer’ terug te keren naar Amsterdam-Zuidoost, dat leek me toen niets. Ik had het goed in de stad."

"Tot het moment dat ik terugkeerde van een werktrip in Suriname. Daar zag ik een museum waar ze de gemeenschap erbij betrokken, dat inspireerde me enorm. Ik heb de gemeente gezegd dat ik graag zelf een museum wilde openen voor ‘50 jaar Bijlmer’. Ik had zelfs al een plek van 650 vierkante meter gevonden. Dat vonden ze in eerste instantie wat aan de grote kant."

"Uiteindelijk werd ik toch gevraagd het museum te openen. Toen was het tweeënhalve week heel hard knallen om op tijd klaar te zijn voor de start van het jubileumjaar."

Inspiratieobject van stylist Yves Saïdi: Korte zwarte leren jas, maker onbekend, 1981-1983, collectie Museum Rotterdam
Het nieuwe werk van Yves Saïdi. Fotograaf: Josefien Hoekstra, model en styling: Yves Saïdi

Je hebt vast moeten gillen van blijdschap toen je dat nieuws kreeg.
“Gillen, maar ook stressen. Ik werkte toen ook als curator voor het Amsterdam Museum en Museum Ons Lieve Heer op Solder. Ik dacht: dit gaat me nooit lukken, dat is nooit te combineren. Uiteindelijk zijn we, met veel hulp van vrienden, op 25 november 2017 geopend en nu hebben we verschillende exposities, vier man personeel en zijn we zeven dagen per week open. We kijken nu hoe we ook na het '50 jaar Bijlmer'-jaar kunnen blijven bestaan.”

Wat voor exposities hebben jullie gehad?
“We begonnen met werk van Marc de Groot, een fashionfotograaf die al meer dan dertig jaar in het vak zit. Vervolgens vertoonden we werk van Bas Kosters. Mensen kennen hem als modeontwerper, maar voor ons heeft hij voor het eerst tekeningen en wandkleden laten zien. Wegens succes hebben we die expositie verlengd.”

Het inspiratieobject van fotograaf Alexander van Keulen: katoen, maker en drager onbekend, 1916-, collectie Centraal Museum Utrecht, fotograaf: Adriaan van Dam
Het nieuwe werk van Alexander van Keulen. Assistent: Jet Zandbergen. Modellen: Stefan Broekman, Raju Musicco, Ruben Visser ‘t Hooft, Dimitris Tsiblakakis. Retouching: Richard Luis

Alsof je het nog niet druk genoeg was, is afgelopen vrijdag de foto- en blogtentoonstelling Resist! Take a stand in fashion geopend.
“Dat is een samenwerking met het online platform Modemuze. Zij maken (mode)depots van verschillende musea zichtbaar. Voor deze expositie hebben we een samenwerking met het Amsterdam Museum, Centraal Museum Utrecht, Museum Rotterdam en het Tropenmuseum. Vier fotografen hebben een object uit een van die musea gekozen en als inspiratie gebruikt voor een nieuwe fotoserie. Elke fotograaf werkte samen met een blogger en redacteur van Modemuze. Zo krijg je een nieuw verhaal in beeld en tekst.”

Hoe ben je in contact gekomen met die fotografen?
“Ik heb met alle vier eerder al gewerkt. Marques Malacia was onze eerste fotograaf toen ik tien jaar geleden met MAFB begon in Zuidoost. Met Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman heb ik de afgelopen twee jaar samengewerkt met allerlei educatieve programma’s in binnen- en buitenland en Alexander van Keulen heeft een shoot voor ons gedaan in het Tropenmuseum. Het zijn alle vier totaal verschillende mensen qua persoonlijkheid, leeftijd en achtergrond. Er zijn dus vier compleet verschillende fotoseries uit gekomen.”

Het inspiratieobject van fotograaf Carin Verbruggen: Amsterdam Rainbow Dress, Mattijs van Bergen, Arnout van Krimpen, Jochem Kaan en Oeri van Woezik, 2016, collectie Amsterdam Museum. Fotograaf: Joan Crisol. Model: Lola Rodrigues Diaz.
Het nieuwe werk van Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman: Fotoserie ‘A glint in the eye’. Styling: Isis Vaandrager. Modellen: Manu João Drenthem Soesman, Masao@richesmgmt en Sanne@michamodels. Hair & make-up: Vanessa Chan@houseoforange.

De foto- en blogtentoonstelling Resist! Take a stand in fashion is tot en met 31 oktober 2018 te zien in het OSCAM museum in Amsterdam.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: 4 verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau