De Belgische zender Canvas start met de driedelige documentaireserie Voor de Mannen op 4 september. Te zien is hoe Xavier Taveirne een aantal Vlaamse mannen bezoekt en met ze praat over andere tijden. Ze waren de eersten die openlijk homoseksueel durfden te zijn in een tijd dat dit nog een groot taboe was. 

Xavier Taveirne, VRT-journalist en zelf homo, heeft even getwijfeld of hij dit programma moest maken, want hij ziet zijn geaardheid niet als bepalend voor zijn identiteit. En hij vindt het niet nodig om zich als homo te profileren. Maar Xavier besefte uiteindelijk dat net die pioniers het voor hem vandaag makkelijk maken om onvoorwaardelijk zichzelf te zijn.

Taveirne vertelt: “Ik ben het bijna verplicht aan de generatie homo’s voor mij. Voor hen zag de wereld er vijftig jaar geleden helemaal anders uit. Ze hadden toen de moed om zich niet weg te stoppen, en te vechten tegen de bikkelharde vooroordelen in hun omgeving. Voor de één was dat al wat makkelijker dan voor de ander. Hun verhalen zijn belangrijk. En daarom moet ik ze laten horen.”

In drie afleveringen vertellen oudere homo’s ongecensureerd hun verhaal. Belangrijke verhalen en vaak ook gesprekken waarin ze heikele actuele thema’s niet uit de weg gaan.

In de eerste aflevering komen de homo’s aan het woord die opgroeiden in het katholieke Vlaanderen van na de oorlog. In aflevering twee staan de wilde jaren zeventig central, die ook voor de homogemeenschap de jaren waren van seksuele bevrijding en maatschappelijke veranderingen. In de derde aflevering gaat het over de opkomst van een nieuwe, dodelijke ziekte: aids.

Dit is de trailer: