Hilary Swank was in 1999 te zien in de film Boys Don’t Cry als Brandon Teena, een tiener die is geboren als meisje maar als jongen door het leven gaat. Dat zij destijds een transgender jongen speelde, werd met lof ontvangen. In de film is te zien hoe het leven van Brandon Teena in een hel verandert als een groep jongens erachter kot dat hij geboren is als vrouw. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en eindigt met de moord op Brandon Teena.

In een interview vertelt Swank dat er destijds weliswaar mensen waren die vonden dat ze deze rol niet had moeten aannemen, maar het overgrote deel – onder wie veel mensen uit de transgender-gemeenschap – prezen haar voor haar vertolking van Brandon Teena. “Mensen waren dankbaar dat we met deze film het persoonlijke verhaal van Brandon Teena vertelden. Het ging niet om mij, maar om het verhaal.”

Swank snapt dat de tijden zijn veranderd sinds 1999. Over het huidige klimaat zegt ze: “Wat vooral jammer is, dat niet iedereen de kans krijgt en daar zit volgens mij het grootste probleem. Mensen willen worden gezien zoals ze zijn. En ze vechten voor een plek op deze wereld, ook in de filmwereld. Ik wil graag dat alle genders de kans krijgen om te acteren en om verhalen te vertellen. Iedereen zou auditie moeten kunnen doen voor allerlei soorten rollen, zonder daarbij in hokjes te denken.”

Ze gaat niet expliciet in op het feit dat Scarlett Johansson een transgender man zou spelen (de actrice heeft zich inmiddels teruggetrokken uit het project) of het gay karakter dat Jack Whitehall speelt in een nieuwe Disney-film. De reden om dergelijke acteurs te casten: ze zijn beroemd. In De Volkskrant houdt Maurits de Bruijn een pleidooi om gay acteurs vaker te vragen om filmpersonages te spelen die niet hetero zijn.

Hij schrijft: Nog nooit heeft een openlijk homoseksuele of transgender acteur of actrice een Oscar in ontvangst mogen nemen. Opvallend, aangezien Charlize Theron, Tom Hanks, William Hurt, Nicole Kidman, Hillary Swank, Philip Seymour Hoffman en Sean Penn ieder een homoseksueel of transseksueel personage vertolkten en voor hun acteerprestaties in MonsterPhiladelphiaKiss of the Spider Woman, The Hours, Boys Don’t Cry, Capote en Milk een gouden beeldje in handen kregen.

Aan het eind van zijn artikel citeert hij Jen Richards, een transgender actrice: "Wanneer Jared Leto een transgender vrouw speelt door een jurk aan te trekken en een pruik op te doen, dan bevestigt dat het idee dat transvrouwen eigenlijk mannen zijn. Het bevestigt het kwalijke idee dat we leugenachtig zijn, dat we doen alsof, en dat we dat ook zouden kunnen laten. Het zijn precies die aannamen die leiden tot het geweld dat gericht is op zoveel transgender personen, het zijn precies deze aannamen die de regering in staat stellen ons bestaansrecht te ontkennen."

Zijn hele betoog lees je hier.