“Het feit alleen al dat wij in Nederland gezamenlijk de ziektekosten betalen voor het toenemend aantal mensen dat van geslacht wenst te veranderen – het aanbod schept de vraag: dat is een krankzinnig thema. Als je vindt dat je in het verkeerde lichaam zit, moet je niet naar een psycholoog, maar naar een psychiater. Ik was afgelopen winter in Ethiopië. Daar hebben ze geen last van mensen die omgebouwd moeten worden”, was afgelopen weekend te lezen in De Volkskrant.

Jeroen Pauw reageerde in Pauw op de uitspraken van Antoine Bodar: “Dat zijn geen aardige observaties, hè?” Antoine Bodar: “Ik doe helaas wel eens vaker niet prettige observaties. Zo’n interview is natuurlijk ook niet al te lang, dus ik ben blij dat ik er iets over mag zeggen vandaag. Ten eerste is het zo dat wij vanuit de kerk toch denken dat het gaat om de schepping. Daar hoort ook ons eigen lichaam bij. Als je je laat verminken om een eigen geslacht te krijgen, dan hoort dat niet tot de heelheid van de schepping. Neem me niet kwalijk voor deze formulering. Natuurlijk moeten wij die mensen koesteren en ook liefhebben.”

Jeroen Pauw herinnert Bodar eraan dat LHBTQ’s in Ethiopië een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd hangt. “U zegt: ‘Daar hebben ze geen last van mensen die omgebouwd moeten worden.’ Daar hebben ze er last van dat als je homoseksueel bent je vijftien jaar de gevangenis in moet.”

Bodar: “Wat ik wil zeggen is: je kunt het geld dan beter aan een derdewereldland geven, waar de mensen erg arm zijn.”

Bekijk de hele uitzending, waarin ze ook nog in discussie gaan over Pride Amsterdam, hier terug.

Meer ophef
Er ontstond meer ophef door de uitspraken van Bodar. Claudia de Breij schreef op Twitter: “Wie dacht in hem de open, tolerante stem van de katholieke kerk te hebben gevonden, verslikt zich even in de ochtendkoffie.”

En ook Peter van der Vorst reageerde: “Net als de paus is Bodar een wolf in schaapskleren die onder het mom van geloof discrimineert en veel schade aanricht. Lang getwijfeld, maar ik ga me nu definitief uitschrijven.”