25 jaar geleden overleed René Klijn. Een eerbetoon

"I'm mister Blue, I'm here to stay with you"

05 september 2018, Jaap Bartelds, 8 minuten

Aids kreeg definitief een gezicht toen Nederland kennismaakte met René Klijn in De Schreeuw van De Leeuw. Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat hij overleed. Het lied ‘Mr. Blue’ is sindsdien onlosmakelijk met hem verbonden. Een terugblik.

René Klijn
René Klijn

Het is 1992. Paul de Leeuw heeft met zijn De Schreeuw van De Leeuw een enorme kijkcijferhit te pakken. In zijn show wisselen zang, dans en luchtige gesprekken elkaar af. Nooit schuwt Paul de Leeuw de zwaardere zaken van het leven, maar hij weet er altijd een humoristische draai aan te geven.

Wanneer we nu terugkijken naar de aflevering waarin René Klijn te zien was, valt vooral op hoe mooi en ingetogen het gesprek is met de zanger. Klijn, ooit lid van de boyband Bam to Bam Bam die meedeed met de voorrondes van het Nationale Songfestival, is te gast in de uitzending van De Schreeuw van De Leeuw op 28 november 1992.

In het programma vertelt fotomodel en zanger René Klein eerlijk en onomwonden over zijn toestand. Zijn gezicht is sterk vermagerd en hij rijdt met zijn rolstoel de studio binnen. Zijn eerste woorden: “Gezellig om hier te zijn.” Maar al snel wordt duidelijk dat hij ziek is en aids heeft.

Paul en René praten vrijuit over seks en het uitgaansleven, grappen samen over het verschil in het aantal partners (René: “Jij zat de hele dag Boursin te vreten, waarschijnlijk”), maar aan het einde van het gesprek zegt René dat het van hem niet meer hoeft, leven. “Het lijkt nu wel even leuk en aardig, maar het is gewoon elke dag een worsteling. En je hebt heel veel pijn en een leeg leven. Je bent alles kwijt."

Aan het einde van de uitzending zingt René het aangrijpende lied ‘Mr. Blue’, een jarentachtighit van Yazoo. Van het nummer wordt vervolgens een studioversie gemaakt. Naast Paul de Leeuw werkten Candy Dulfer, Lois Lane, John van Eijk en Cor Bakker mee aan het lied. Het werd de bestverkochte single van 1993 en stond vijf weken op nummer één in de Nederlandse Top 40.

René Klijn overleed op 5 september 1993, drie dagen voor zijn 31e verjaardag. In het AD blikt Paul de Leeuw vandaag terug op de legendarische uitzending, waarvan hij de impact had onderschat. De aflevering, die tot in New York in de prijzen viel, gaf aids en hiv definitief een gezicht, iets wat De Leeuw zich op dat moment nog niet realiseerde: “Ik vond het een zeventje, die uitzending.”

De Leeuw vertelt nu dat Klijn aanvankelijk niets te maken wilde hebben met diens plannen om een uitzending te wijden aan hiv en aids. “Totdat we zeiden: dit is voor jou ook de manier om een punt te maken. Toen hadden we ‘m.”

Niet alleen het AD besteedt aandacht aan René Klijn. Ook Jim van der Zee gaf hem onlangs een eerbetoon namens het Aidsfonds. Tijdens het Red Ribbon Concert zong hij ‘Mr. Blue’ samen met zijn trio Jellyfish.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau