De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is een zwaarwegende procedure gestart die lidstaten de mogelijkheid biedt andere lidstaten aan te spreken wanneer die de mensenrechten niet naleven. De procedure heet Vienna Mechanism en is vernoemd naar het hoofdkantoor van de OVSE in Wenen.

Rusland is ook lid van de OVSE. Het land wordt nu op het matje geroepen om iets te doen aan de houding ten opzichte van de vervolging van homoseksuelen in Tsjetsjenië.

Volgens Russische homoactivisten worden homo’s vervolgd, gemarteld en vermoord. Begin 2017 zou de politie meer dan honderd vermeende homoseksuelen hebben opgepakt. Hoewel de bronnen niet bevestigd zijn, zouden enkele honderden mannen slachtoffer zijn geworden. Er is sprake van concentratiekampen waar homoseksuelen gevangen zouden zitten.

De betrokken landen, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Ierland, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Zweden, Groot-Brittannië, de VS en Canada, hebben Rusland een ultimatum gesteld. Voor 10 september moet het land reageren en vertellen hoe zij de schending van de mensenrechten in Tsjetsjenië willen aanpakken.