“Toen begon mijn zoon heel hard te janken. Typische homo, dacht ik nog”

06 september 2018, Winq redactie, 3 minuten

Het lokale sufferdje van Oud-Zuid in Amsterdam slaat de plank volledig mis met een ‘satirisch bedoelde’ column waar de homofobie vanaf straalt. In een verhaal over een ‘gayzoon’ komen allerlei clichés over homoseksualiteit voorbij.

De column is geschreven door een zekere Jules, moeder van drie kinderen. Onder de titel ‘gayzoon’ probeert Jules op te schrijven hoe het is om erachter te komen dat haar tienjarige zoon al dan niet gay is. Wat volgt is een ietwat onsmakelijk verhaal over tienervriendjes die kliederen met sperma, maar dat is slechts de kapstok.

Waar het om gaat is hoe Jules aankijkt tegen homoseksualiteit. Ze denkt dat homo’s liever shoppen dan gamen. Dat homo’s liever op ballet zitten dan op voetbal, dat het typische homo is om meteen te gaan huilen en dat je in therapie zou moeten om met je homozoon te dealen.

En passant rekent Jules ook nog even af met Slotermeer, waar het ‘foute, wat oudere voetbalvriendje’ van haar zoon ongetwijfeld slecht wordt opgevoed: “Jongens uit Slotermeer zijn toch niet op te voeden.”

Op Twitter vragen velen zich af hoe dit weliswaar als satire bestempelde stuk in Zie Oud-Zuid is terechtgekomen. Iemand zegt: “NL 2018: stuitende dingen schrijven en als men je er op aanspreekt nonchalant afdoen als satire.” Een ander: “Satire heeft een afsluiter, een knipoog. Het komt meer over als een mening.”

Weer een ander: “Ik kan niet geloven dat dit echt is. Wat voor blad is dit? Is de grap dat het zo ontzettend fout is dat het grappig moet zijn? (Spoiler: dat is het niet). Bah!”

De column lees je hier onder. Als dat niet lukt omdat de lettertjes te klein zijn, staat het verhaal hier online.

UPDATE: de redactie van Zie Oud Zuid heeft inmiddels gereageerd, met het volgende excuus.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau