Lezen

“Ik wil niet dat kinderen op wat voor manier dan ook beïnvloed worden”

Anka Jacobs schrijft kinderboek

Leestijd: < 1 min

Bokt, een miniatuurpaard uit Saoedi-Arabië, mag in zijn land zichzelf niet zijn, omdat hij gay is. Op Aruba trouwt hij met Frans de flamingo, een uitgesproken flamingo die lekker zichzelf is. Het is een van de verhaallijnen in Een kameel op de stoep, het nieuwste kinderboek uit de pen van communicatiespecialist Anka Jacobs.

Op de redactie worden wij altijd heel erg blij van een queer-kinderboek. Dit is jouw debuut als kinderboekenschrijver.
“Ik heb consequent pijn in mijn buik, maar dat zal er wel bijhoren. Het is allemaal zo spannend!”

Je hebt toch al meerdere boeken geschreven?
“Klopt, maar dat zijn studieboeken. Daar ligt mijn passie niet. Mijn passie ligt bij het schrijven van kinderboeken. Op een gegeven moment heb ik de knoop doorgehakt en ben ik gewoon aan de slag gegaan. Met pen en papier, want zo werk ik nog steeds. Ik was op vakantie in het Italiaanse Modena en kocht daar een notitieblok. Voorin schreef ik: ‘Ik ga een kinderbesteller schrijven.’ De arrogantie!”

Of gewoon een goed begin.
“Echt waar. Vervolgens was ik in Oostenrijk en toen stond de inspiratie voor dit boek letterlijk en figuurlijk op de stoep. Er waren twee jonggetrouwde stellen uit Oman die niet naar binnen mochten in het pension. Volgens de eigenaresse waren het terroristen, ze waren immers uitgedost in traditionele kleding. Ik zei tegen de eigenaresse dat ze normaal moest doen. 'Weet je wel niet hoe rijk die mensen zijn? Ze kunnen die hele keet van je opkopen als je niet uitkijk.' Het waren twee prachtige meiden, die werden gediscrimineerd vanwege hun afkomst. Ze moesten vooraf betalen, dat soort dingen. Ik raakte met een van hen aan de praat en vroeg of ze die avond mee wilden dineren. Ze vertelde me dat ik de eerste buitenlander was die met haar wilde praten.”

“De personages rolden er een voor een uit”

Bizar.
“Ik heb haar uitgelegd dat er op dit moment een enorme angst heerst voor mensen uit het Midden-Oosten. Ik vertelde haar dat ik een kinderboek wilde schrijven en dat ze me zojuist een idee had gegeven voor een verhaal.”

Hoe reageerde ze?
“Ze vond het helemaal fantastisch. Ik vroeg wat voor dier ze zou zijn. Wat denk je? Een kameel. Vandaar de titel Een kameel op de stoep.”

Foto: ©Ellen Hooghoudt/Memphis Belle

Heb je nog steeds contact met haar?
“Zeker. Ze kan niet wachten tot ik het boek naar haar stuur. Ze wilde eigenlijk naar de boekpresentatie komen dit weekend, maar dat kon helaas niet. Er zijn wel verschillende mensen uit Amerika en Engeland bij die ik door mijn werk heb leren kennen. Ook dat zijn personages geworden in dit boek. Ze rolden er een voor een uit.”

Allemaal gebaseerd op personen die jij kent dus.
"Eigenlijk wel ja, grappig hè? Ik wilde met dit boek graag stereotypes aansnijden en daar met humor tegengas op geven. Er is bijvoorbeeld een schildpad uit Griekenland die altijd te laat is. Ik heb hem Ferrari genoemd, een schildpad met een eigen skatebordlijn."

"Daarnaast zit er ook een prachtig gay stel in: Frans en Bokt. Bokt is een miniatuurpaard uit Saoedi-Arabië die het liefst in rivieren speelt, maar die zijn daar niet. Hij heeft de pech in Saoedi-Arabië geboren te zijn; vanwege zijn geaardheid kan hij geslagen worden. Hij besluit naar Aruba te gaan, waar hij Frans de flamingo ontmoet. Frans heeft schijt aan alles en iedereen en is er trots op roze te zijn. Het is een heel gezellig stel. Ze gaan met een cruiseschip naar een feest in Mexico. Meer verklap ik niet, hoor!"

“Mijn oudere broer is homo, dat moest vroeger altijd geheim blijven voor mijn oma”

Die Oostenrijkse pensioneigenaresse, komt zij nog terug in het boek?
“Nee. Ik wil niet dat kinderen op wat voor manier dan ook beïnvloed worden. In deze leeftijd (het boek is geschreven voor kinderen van zes tot tien jaar) zijn ze nog heerlijk onbevangen. Oordelen bestaan nog niet. Die leren ze pas later. Via tv, hun omgeving. Nu zien ze nog geen zwart of wit, gay of straight.”

Die zien een flamingo die verliefd is op een paard.
“Op een miniatuurpaard nog wel. En die zien de woest aantrekkelijke kangoeroe Lola, een enorm tieneridool, dat altijd honger heeft en broodmager moet zijn omdat ze anders niet mooi genoeg is.”

Hoe belangrijk was het een queerverhaallijn erin te verwerken?
“Dat vond ik heel belangrijk. Mijn oudere broer is homo, dat moest vroeger altijd geheim blijven voor mijn oma. Terwijl mijn ouders er geen problemen mee hadden. Die besloten met het gezin in therapie te gaan om er goed mee om te gaan. Het was totaal geen taboe. Ik merk in Nederland dat we er nog lang niet zijn qua homo-acceptatie. Het is belangrijk dat kinderen hierover lezen en al op jonge leeftijd hun seksualiteit ontdekken. Kinderen zien het probleem niet, het zijn de ouders die dat doen.”

Een kameel op de stoep, het kinderboek met illustraties van Ellen Hooghoudt is vanaf 9 september te koop. Op dezelfde dag is om 14:00 uur een boekpresentatie in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Deze week maak je op Winq.nl kans op 3 exemplaren van het boek Een kameel op de stoep. Wat je moet doen om er eentje te winnen? Stuur een mailtje naar win@winq.com met je volledige naam en adresgegevens o.v.v. 'Kameel op de stoep'. Met de winnaars wordt zo snel mogelijk contact opgenomen.

Foto: ©Ellen Hooghoudt/Memphis Belle 

Powered by Labrador CMS