Up & Coming

Van het gymnasium naar dansend de wereld rond

Wonderkind Toon Lobach

Leestijd: 2 minuten - door Roel Janssen op 29 september 2018

Danstalent Toon Lobach (20) had nog maar net het gymnasium afgerond, toen hij een contract kreeg bij het nederlands dans theater. Zelf snapt hij ook niet helemaal hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen. “Het is een droom die uitkomt.”

Op jonge leeftijd ging Toon al naar een musicalschool. De wekelijkse jazzles was zijn eerste aanraking met dans. “Stelde allemaal niet zo veel voor”, zegt hij nu, terugkijkend op die tijd. “Ik merkte dat ik dingen sneller snapte dan de andere kinderen uit mijn klas. Alles ging makkelijker en ik vond dansen leuker dan acteren en zingen.”

Even twijfelde hij nog of hij zich echt wilde focussen op dans, maar na een bezoekje aan een voorstelling van het Nederlands Dans Theater met zijn moeder was het duidelijk: “Ik werd omvergeblazen, was meteen fan. Ik wist wel dat ik heel hard moest gaan werken om daar uiteindelijk zelf te staan.”

Hij zat op het gymnasium en deed daarnaast een vooropleiding voor moderne dans. “Het was heel erg zwaar. Ik heb ups en downs meegemaakt. Je werkt vijf, zes dagen per week. Mijn vrije tijd besteedde ik vooral aan school en op de vooropleiding. Daar waren mijn vrienden, en in het weekend moest ik huiswerk maken.”

“Soms vraag ik me af waarom ik dit eigenlijk doe, het is heel stressvol om op het podium te staan”

Uiteindelijk ging hij naar de Balletacademie in Amsterdam, waar hij als eerste danser een apart programma toegewezen kreeg. Een combinatie van ballet, moderne theaterdans en urban contemporary. In zijn eerste jaar deed Toon auditie voor een stage bij het Nederlands Dans Theater en werd aangenomen. “Soms vraag ik me af waarom ik dit eigenlijk doe, het is heel stressvol om op het podium te staan. Maar je krijgt er uiteindelijk ook heel veel voor terug: ik mag de hele dag genieten van hetgeen ik het leukste vind: dans.”

En nu? Nu reist Toon de hele wereld over om te dansen. Hij ging al naar Italië, danste in Duitsland, Brazilië, Zuid-Korea, Georgië en Turkije en gaat binnenkort naar Parijs en New York. “Ik hoop dat ik dit nog lang mag blijven doen.”

Toon Lobach in levenden lijve zien? Dat kan in Nederland van 15 november tot en met 20 december tijdens de NDT 2-voorstelling Significant Moments.

Beeld: Rahi Rezvani

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 95

Deze keer: Sauvage-acteur Félix Maritaud, mannen in rokken en Netta

Neem een abonnement

Geef cadeau