Roemenië verbiedt huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen

Leestijd: < 1 min

Met een grondwetswijziging heeft de regering van Roemenië bepaald dat het huwelijk alleen een verbintenis is tussen een man en een vrouw. Hiermee is het onmogelijk geworden het huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht.

Een ruime meerderheid van de Roemeense senaat stemde dinsdag voor deze grondwetswijziging. Om de wijziging door te voeren, moet de bevolking zich hierover uitspreken in een referendum.

Een meerderheid van de bevolking is tegen de openstelling van het huwelijk, dus het is nu al duidelijk dat de wijziging er ook daadwerkelijk komt. 

Belangenorganisaties hebben woedend gereageerd op de voorgenomen grondwetswijziging. Een activist zegt: “Het is een verschrikkelijke dag voor Roemenië en onze gemeenschap. Roemenië richt zich niet op de Europese waarden, maar laat zich beïnvloeden door de Orthodoxe kerk.”

Roemenië is sinds 2007 lid van de Europese Unie. Naast Roemenië is het huwelijk niet toegankelijk voor M/M en V/V in Polen, Kroatië, Moldavië, Servië en Bulgarije.

Bron: Reuters

Powered by Labrador CMS