Omdat Netta won met haar lied ‘Toy’, organiseert Israël volgens jaar het Eurovisie Songfestival. Gisteren werd bekend dat het land het liedjesfestijn laat plaatsvinden in Tel Aviv. De eerste halve finale is op 14 mei, op 16 mei volgt de tweede halve finale en de uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt in de finale op zaterdag 18 mei.

Vanwege het Israëlische conflict met de Palestijnen heeft een keur aan artiesten besloten een gezamenlijke oproep te doen tot een boycot van het Eurovisie Songfestival. Ze scharen zich achter Amnesty International en veroordelen de situatie in Israël, waar Palestijnen niet dezelfde rechten hebben. De artiesten willen dat een ander land het festival organiseert.

Onder de namen geen enkele Nederlandse artiest, wat best opvallend is. Wie wel hebben getekend zijn Helmut Lotti, Raymond van het Groenewoud en Slongs Dievanongs, en nog een groot aantal Belgische prominenten. Andere namen zijn de Franse DJ Imhotep, zangeres Elli Medeiros, Mary Black, Luka Bloom, Olof en Karin Dreijer (bekend van The Knife en de laatste ook als Fever Ray), Brian eno, Roger Waters, en regisseur Mike Leigh. De complete lijst vind je hier.

De boycot heeft tot dusver niet tot resultaat geleid. De organisatie van het Eurovisie Songfestival, de eEBU, heeft in een persbericht laten weten dat van een verhuizing geen sprake is. “Het Eurovisiesongfestival is al jarenlang een a-politieke show die toeschouwers en landen moet samenbrengen.”