07-06-1942 - 14-09-2018

Anneke Grönloh overleden: een eerbetoon aan deze prachtige zangeres

17 september 2018, Winq redactie, 5 minuten

‘Brandend Zand’, ‘Soerabaja’ en ‘Paradiso’ waren de grootste hits van Anneke Grönloh, die op 76-jarige leeftijd is overleden. Ze spande zich in voor het doorbreken van taboes rondom hiv en aids en was een boegbeeld voor de gemeenschap. Een eerbetoon.

Anneke Grönloh wordt in 1942 geboren in Nederlands-Indië en brengt de eerste jaren van haar leven door in een jappenkamp. Na de oorlog ziet ze voor het eerst haar vader en komt het gezin naar Nederland.

Op haar zeventiende doet Anneke mee aan de talentenjacht Cabaret der Onbekenden, die ze wint: met het lied ‘Ma, He’s Making Eyes At Me’ wordt een wereldhit. In Nederland wordt het lied uitgebracht als ‘Ma, Hij Wil Zo Graag Een Zoen’ en werd hier ook een hit. Op de plaat wordt ze begeleid door Peter Koelewijn en zijn Rockets, met wie ze vanaf 1960 optreedt in heel het land.

Brandend Zand

Daarna wordt Anneke pas écht wereldberoemd met haar hit ‘Brandend Zand’. In 1962 staat het lied een half jaar hoog in de hitlijsten, waarvan een lange tijd op nummer één. Later volgen grote hits als ‘Paradiso’ (dat haar eigen ‘Brandend Zand’ van de nummer één-positie stoot), ‘Cimeroni’ en ‘Soerabaja’.

Wereldhits

Ook buiten Nederland is Anneke beroemd, vooral in Duitsland en in Azië. Ze krijgt vijf gouden platen in tien maanden tijd, waarvoor ze destijds het Guinness Book of Records wist te halen. Wereldwijd heeft ze dan al meer dan dertig miljoen platen verkocht.

Succes in Maleisië

Wanneer Maleisië onafhankelijk wordt, brengt Anneke een Engelstalige versie uit van ‘Brandend Zand’, getiteld ‘Oh Malaysiah’. Het lied wordt zo populair dat men overweegt er het nieuwe volkslied van te maken.

In 1963 is Anneke zo populair in Azië dat er politie-escortes nodig zijn om de mensenmassa’s op afstand te houden. En tijdens een tournee voor de militairen, die ze samen doet met Willeke Alberti, weoden de wielen onder haar auto vandaan gesloopt door de strijdkrachten, zodat ze langer in de buurt blijft om handtekeningen uit te kunnen delen.

TV-carrière

In 1964 doet Anneke Grönloh mee aan het Eurovisie Songfestival. Met het liedje ‘Jij Bent Mijn Leven’ haalt ze de tiende plaats. Wanneer de Britten de hitparade zo’n beetje hebben overgenomen, kiest Anneke voor een carrière op tv en in het theater. In haar shows ontvangt ze gasten als Marianne Faithfull en The Seekers. Later wordt ze de leading lady in de Sleeswijk Revue, bekend van Snip en Snap.

Tina Turner

In de jaren zeventig maakt Anneke vooral luisterliedjes en jazz. Een later optreden in de Sterrenplaybackshow bij Henny Huisman is legendarisch: hierin is Anneke te zien als Tina Turner. Dat optreden doet ze later nog eens dunnetjes over bij Linda de Mol. Ze komt hierbij ten val, maar moet daar hartelijk om lachen.

Op Volle Toeren

In 2011 volgt nog een aflevering van Ali B op Volle Toeren, waarin ze rapper Gio verbaast met het feit dat ze meer dan dertig miljoen platen heeft verkocht. Toen was ze al uitgeroepen tot ‘Zangeres van de Eeuw’, in het jaar 2000.

Steun en toeverlaat voor de homogemeenschap

Haar hele leven is Anneke blijven zingen en optreden, tot het niet meer ging. Vorig jaar trad ze voor het laatst op, nadat ze in 2016 een zware longembolie had gekregen. Vrijdagochtend overleed ze in Frankrijk, waar ze woonde.

Anneke zal herinnerd worden vanwege haar hits, maar vooral ook vanwege haar steun aan de homogemeenschap. Als een van de eersten spande ze zich in voor bewustwording rond homoseksualiteit en werkte ze mee aan benefietconcerten voor het doorbreken van taboes rondom hiv en aids.

Anneke Grönloh is 76 jaar oud geworden.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 116

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau