Héctor Bellerín is verdediger bij de Britse voetbalclub Arsenal. Hij is recentelijk gestopt met een aantal social media-kanalen omdat hij daar steeds werd uitgescholden. Op Twitter deelde hij berichten over mode en politiek met zijn volgers, maar hij is het homofobe gescheld helemaal zat.

Scheldkannonades
Bellerín, zelf overigens niet gay, zegt dat hij een dikke huid heeft, maar door dergelijke scheldkannonades gaat twijfelen aan zichzelf: “Waarom zou ik me er nog langer aan blootstellen?”

Hij vertelt aan The Times dat hij zich niet kan voorstellen dat iemand uit de kast durft te komen in het professionele voetbal anno 2018. “Sommige fans zijn hier nog helemaal niet klaar voor.”

Rugby
Dat in tegenstelling tot rugby, voegt hij toe. “Toen speler Gareth Thomas uit de kast kwam, respecteerden mensen de situatie en zijn beslissing. Bij voetbal heerst een andere cultuur. Het wordt al snel persoonlijk en gemeen, zeker voor tegenspelers uit het andere team."

Er zijn regelmatig campagnes gestart om de leefomgeving binnen het voetbal voor gays en biseksuele spelers te verbeteren. Vorig jaar december ging in Groot-Brittannië nog de campagne ComeOut2Play van start. Maar veel hielp het niet. Tijdens Brighton Pride reed er dit jaar een lege bus rond als symbool om te laten zien dat geen professionele voetballers zijn die openlijk gay zijn.

Foto: Creative Commons