Bert en Ernie zijn een stel: iedereen maakt dezelfde grap

“Ze zijn uit de poppenkast gekomen!” 🤣🤪😂

18 september 2018, Winq redactie, 3 minuten

Mark Salzman is al sinds 1984 als schrijver verbonden aan Sesamstraat. Hij put voor de verhaallijnen rond Bert en Ernie uit zijn eigen leven met zijn partner Arnie. Volgens hem vormen Bert en Ernie een stel. Dit leidt online tot een keur aan grappen en grollen. UPDATE: de makers van Sesamstraat hebben een statement uitgebracht.

In een interview met Queerty vertelt Mark Salzman dat hij zonder er echt een bedoeling bij te hebben van Bert en Ernie een koppel had gemaakt. Hij deed inspiratie op uit zijn eigen relatie en hij merkte dat hij en Arnie zelf al snel Bert en Ernie werden genoemd.

“Ik was Ernie en maakte de grappen”, zegt Salzman. “We waren al samen voordat ik bij Sesamstraat ging werken. Het was voor mij logisch om Bert en Ernie als liefdevol stel neer te zetten.”

“Arnie was filmredacteur en ik de grappenmaker. Arnolds obsessief-compulsieve stoornis zorgde ook bij ons voor wrijving. En dat is exact de dynamiek tussen Bert en Ernie.”

Bert en Ernie maakten in 1969 hun debuut in het Amerikaanse kinderprogramma Sesame Street. Ze maakten oorspronkelijk deel uit van de Muppets van Jim Henson. Vanaf 1976 is Sesamstraat in Nederland te zien. Bert en Ernie wonen samen in een appartement en slapen in dezelfde slaapkamer, maar wel elk in een eigen bed.

Paul Haenen, die als sinds 1976 de stem inspreekt van Bert, wist het eigenlijk altijd al, vertelt hij aan Nu.nl. Volgens de 72-jarige Haenen konden veel kinderen zich vanaf het begin identificeren met de poppen. "Homokinderen konden zich ermee identificeren, en heterokinderen ook. Het was eigenlijk heel vooruitstrevend, zoals het geschreven is. Dat is het knappe."

Op Twitter en in andere media leidde de onthulling van Salzman vooral tot hilariteit. Hieronder een bloemlezing, waarbij opvallend vaak dezelfde grap werd gemaakt: “Bert en Ernie zijn uit de poppenkast gekomen.”

Update:

De makers van Sesamstraat distantiëren zich van de woorden van Mark Salzman. Bert en Ernie zijn 'gewoon' vrienden.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau