De politieleiding stelde Ellie Lust voor de keuze: of werken voor de politie, of minder vaak met je hoofd op tv. Sinds Elle meedeed aan Wie Is De Mol? is ze een graag geziene gast in tv-programma’s. Haar rol in Opsporing Verzocht sloot nog wel aan bij haar werk als woordvoerder bij de Amsterdamse politie, maar ze maakte bijvoorbeeld ook een programma over de politie in het buitenland, Ellie op Patrouille.

"Ik wil niet zielig doen"
In het interview met Het Parool vertelt Ellie: “Ik dacht: het kan toch niet wáár zijn, mijn pistool inleveren, en mijn legitimatie, en mijn uniform - ik zág het mezelf niet doen. Want ik bén toch van de politie? En ik wil niet zielig doen, maar ik wil wel eerlijk zeggen hoe het is gegaan. Het heeft me zo ontzettend veel pijn gedaan.”

Bij de politie was Ellie niet te handhaven als woordvoerder, vond de leiding. “Het blijf-scenario was: we gaan een passende functie voor je vinden binnen het korps. Het woordvoerderschap werd daar al niet meer in genoemd. Een blijf-scenario waar ik dus ook nooit voor zou kiezen.”

Grondlegger van Roze in Blauw
Ellie werkte sinds 1987 bij de Amsterdamse politie. Ze was wijkagent en vanaf 2007 ging ze als woordvoerder aan de slag. Ze was de grondlegger van Roze in Blauw, een netwerk voor LHBTQ’s bij de politie. Ze houdt een naar gevoel over aan haar vertrek: “Ik ben een integer mens en ik voel me niet integer behandeld. Ik kon al niet meer blijven.”

Wat Ellie concreet gaat doen op tv, is nog niet bekend gemaakt. Of ze zich blijft inzetten voor de belangen van gays en alle andere gezindten van de alfabetgemeente, ook niet.

Het Roze Lieverdje
Naast haar werk voor Roze in Blauw werkte Ellie mee aan de documentaire Proud to be Your Friend van Chris Belloni. Ook ontving zij in 2011 de Bob Angelo penning en in datzelfde jaar werd Lust uitgeroepen tot lesbiCOONingin door Stichting Ondersteboven. In 2015 won zij de Kleurrijke Top 100 prijs, in 2016 het Roze Lieverdje en in 2017 kreeg zij de Jos Brink Oeuvreprijs, toegekend vanuit het ministerie van OCW. Afgelopen weekend was Ellie nog een van de bekende gezichten tijdens Dordrecht Pride.

Ook wij hebben regelmatig aandacht besteed aan Ellie Lust en zullen dat ook blijven doen. Bekijk hier het overzicht met alle artikelen.