Initiator van De Roze Hallen krijgt Andreaspenning

Leestijd: < 1 min

De Roze Hallen is het eerste LHBTQ-appartementencomplex in Nederland dat zelf ontwikkeld is door particulieren. Initiatiefnemer Josee Rothuizen ontving de Andreaspenning voor haar inzet voor de gemeenschap en in het bijzonder voor de groep 50-plussers.

Afgelopen vrijdag opende de Amsterdamse locoburgemeester Rutger Groot Wassink het zelfbouwproject De Roze Hallen aan de Amsterdamse Bilderdijkkade.

De Roze Hallen is het eerste door particulieren zelf ontwikkelde LHBTQ-appartementen­complex in Nederland. Misschien zelfs in Europa.

In goed nabuurschap en door de inkoop van collectieve zorg in de toekomst, hopen de bewoners midden in Amsterdam oudroze te worden. Het pand is ontworpen door architect Riëtte van der Werff en gebouwd door BotBouw.

Naast roze is het pand ook groen. Er is geen gas aangelegd en er is hoogwaardig gebouwd. De 108 zonnepanelen op het dak voorzien in gedeelde warmtevoorziening. Daardoor is De Roze Hallen vrijwel energieneutraal.

Kunstwerken
In de tien balkonhekken huist het kunstwerk Tien hekwerken, aan de voorgevel van het complex. Ze zijn allemaal verschillend en vertellen over de bewoners van de appartementen. Elspeth Pikaar kreeg de opdracht mee om de bewoners in het maakproces te betrekken. Het moest een kunstwerk worden waarmee zij hun identiteit wilden laten zien zonder deze op te dringen.

Samen met Pikaar maakten de bewoners van begrippen, zoals coming-out, nabuurschap, gemeenschappelijkheid, duurzaamheid, nieuwe generatie, beweging en contact met de buurt, abstracte tekens. En deze tekens waren de basis voor de tien hekwerkpatronen.

Andreaspenning
Na de opening en de onthulling van de kunstwerken overhandigde Groot Wassink de Andreaspenning aan de initiatiefnemer van De Roze Hallen, Josee Rothuizen. De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling.

Uit het persbericht van de gemeente Amsterdam blijkt haar lange staat van dienst: “Josee Rothuizen heeft zich zowel tijdens als na haar professionele carrière ingezet voor de LHBTI-gemeenschap. Ze is werkzaam geweest bij COC Nederland en Movisie.

Daarnaast is ze initiatiefnemer van de Pink Postcode Borrels (LHBTIQ+ ontmoetingen in de buurt) en Mokum Roze (het platform voor roze ouderen).

Zij is medeoprichter van het GALA (Gay and Lesbian Amsterdam) Koor, bestuurder van de Stichting Amsterdam Gay Pride en lid van de Raad van Toezicht bij het kenniscentrum voor scholen en seksuele diversiteit: Edudivers.

Sinds 2013 is mevrouw Rothuizen betrokken bij OutForever, dat recentelijk het Roze Hallen-project realiseerde: een zelfbouwproject voor mensen uit de LHBTI-gemeenschap, ouder dan 55 of met een zorgindicatie.

In 2011 ontving Josee Rothuizen een Koninklijke onderscheiding voor haar tomeloze inzet voor de emancipatie van homomannen en lesbische vrouwen, onder andere als voorzitter van het Landelijk Platform Homoseksuele Ouderen.”

Hier onder twee van de hekwerken die zijn ontworpen door Elspeth Pikaar.

Beeld ©Dominique Panhuysen
Beeld: ©Dominique Panhuysen

Coverbeeld: ©Dominique Panhuysen

Powered by Labrador CMS