Winq reiskompas

Gay travel tips voor Londen

De hotspots van Winq

29 september 2018, Thomas v. Huissteden, 3 minuten

Bijna overal ter wereld vind je in de grotere steden wel een aantal barren waar Britney, Madonna en Kylie keihard door de speakers knallen. In de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk doen ze daar nog een schepje bovenop met een wijk waar het dagelijkse kost is. Winq reist voor jou af naar de hoofdstad van het meest eigenwijze eiland van Europa en helpt je op weg.

Hoe is de leefsituatie van LHBTQ’s in Londen? 
Londen kent als stad een lange geschiedenis met homoseksualiteit. Al sinds de vroege zeventiende eeuw bestonden geheime plekken waar mannen elkaar konden ontmoeten. Na een wetswijziging in 1967 was homoseksualiteit niet langer strafbaar en konden deze verborgen plekken langzaam uit de verborgenheid treden. Sindsdien is Londen een favoriete bestemming voor een korte citytrip of weekendje weg.

Waar en wat kun je het best eten?
Londen is als geen ander een stad van diversiteit. Aan het begin van twintigste eeuw bestreek het Verenigd Koninkrijk met zijn buitengebieden meer dan een kwart aarde. Uit veel van de voormalige kolonies zijn invloeden terug te vinden in de Londense keuken. Een goed voorbeeld vind je in Soho, bij de Indiase streetfoodbar Hankies. Op een aandoenlijke manier is geprobeerd het voormalig familierestaurant een moderne uitstraling te geven. Dat dit niet helemaal is gelukt, maakt deze plek misschien nog wel leuker, want het eten is onvervalst lekker. Zo staan op de kaart moderne kleine gerechten, die makkelijk te delen zijn met tafelgenoten.

Om nog even in het streetfood te blijven, is Thai West Cafe ook een aanrader. Bij dit kleine Thaise eethuis maak je aan de bar een keuze uit een van de vele soorten rijst in combinatie met een of twee heerlijke toppings. Vervolgens nuttig je deze eigen creatie onder de tl-buizen met uitzicht op het winkelende publiek van Brewer Street. 


Voor een culinaire ervaring in het hogere segment is Wolseley een fijne keuze. Gelegen in de setting van een voormalige garage worden dagelijks gerechten uit de Franse keuken geserveerd. Normaal gesproken staat deze keuken niet bekend om een brede keuze aan vegetarische gerechten, maar Wolseley bewijst het tegendeel met een speciale vegetarische menukaart voor herbivoren.  

Waar kun je het best slapen?
Eenmaal uitgegeten bij Wolseley zou je geheel in stijl bij de buren kunnen overnachten. Om de hoek is namelijk het befaamde Ritz Hotel gevestigd. Een ander onderkomen met vijf sterren is boetiekhotel Ham Yard met ruim ingerichte kamers en een nog ruimer aanbod aan faciliteiten. Voor een echt Engelse ervaring ben je bij hotel The Bailey’s aan het goede adres. Dit 150 jaar oude hotel ademt een typisch Britse stijl, uiteraard inclusief English breakfast.

Hoe verplaats je je het makkelijkst door de stad?
Londen kent net als elke wereldstad een scala aan vervoersmogelijkheden. Algemeen bekend is uiteraard het uitgestrekte netwerk van de underground. De vele ondergrondse stations liggen verspreid over heel Londen en brengen je relatief snel op je plaats van bestemming. Wees echter niet verbaasd wanneer je minutenlang door tunnels moet wandelen voordat je een uitgang vindt of overstap kunt maken, ook dit hoort ook bij de complete Londense ervaring.

Naast de underground kent Londen natuurlijk ook twee befaamde bovengrondse vervoersmethoden: de rode dubbeldekkers en zwarte ‘cabs’ overheersen in het straatbeeld en zijn een goed alternatief voor de wat afgelegen gebieden of voor een beetje sightseeing. Koop voor het openbaar vervoer vooral een Oyster-kaart, waarmee je vergelijkbaar met de Nederlandse ov-chipkaart in- en uitcheckt op saldo.

Waar vind je de mannen?
Op het gebied van online dating is er in Londen voor ieder wat wils. Zo vind je een deel van de mannen uiteraard op de apps die waarschijnlijk al op je telefoon staan, zoals Grindr, Planet Romeo en Hornet. Mocht je op zoek zijn naar iets nieuws, dan zijn apps als Surge (swipen, zoals op Tinder), GROWLr (voor beren) of Feeld (voor trio’s) misschien iets voor jou. Ben je juist meer op zoek naar die prins op het witte paard, dan verdienen apps als Jack’d en Chappy een aanbeveling door de mindere mate van anonimiteit.

Waar kun je uit?
In wijken als Soho en Vauxhall vind je een breed aanbod aan gaybarren, clubs en restaurants. Zo is de Balans Soho Society in Soho zelfs dag en nacht geopend voor uiteenlopende zaken als cocktails, ontbijt en een all-day dinerkaart. De tegenovergelegen Bar Soho moet het juist meer hebben van het uitgaanspubliek met het bijbehorend fenomeen van de XXL-cocktails. Midden in Chinatown vind je de Ku Bar, waar overdag geborreld kan worden onder het genot van foute europop en in de avond gefeest op dj-sets. Over het ‘aantrekkelijke’ personeel achter de bar kunnen we lang of kort zijn, gelukkig - en opvallend genoeg - trekt de bar wel een vriendelijke mix aan uiteenlopende bezoekers. Speciale aandacht verdient ook de Rupert Street Bar in de gelijknamige straat. Hier wordt op de altijd drukke namiddag zowel binnen als buiten stevig geborreld en heb je snel aanspraak. Maar wees gewaarschuwd: begin je een Brexit-discussie, dan kom je nooit meer weg.

Verstopte parel
Midden tussen de in aanbouw zijnde gebouwen op de hoek van de Great Chapel Street staat een bar met de illustere naam The London Gin Club. Hier kan gin worden gedronken, véél gin. Naast de uitgebreide kaart met gins zijn er diverse tasting menus. Ben je erg zeker van je smaakpapillen, dan is de blind tasting een leuke uitdaging. Het barpersoneel zoekt een mooie selectie voor je uit, die je vervolgens zelf moet garneren en beoordelen op smaak. In combinatie met wat goede bar bites ben je hier zeker een paar uurtjes zoet.

Beeld: Creativecommons

Artikelen in dezelfde serie - Winq Reiskompas

Gay travel tips voor Zürich

Gay travel tips voor Tel Aviv (incl. reisvideo's met Hugo Kennis!)

Gay travel tips voor Berlijn

Gay travel tips voor Kopenhagen

Gay travel tips voor Benidorm

Gay travel tips voor Brussel

Gay travel tips voor Hongkong

Gay travel tips voor Boedapest

Gay travel tips voor Stockholm

Gay travel tips voor Oslo

Gay travel tips voor Rome

Gay travel tips voor Boekarest

Gay travel tips voor Praag

Gay travel tips voor Napels

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau