Laugh out loud

"Ik kick op de bevrijding en opwinding die drag me biedt"

Franky (21) over zijn alter ego Azula Vineyard

26 september 2018, Martijn Kamphorst, 2 minuten

Franky heeft afgelopen jaar een exclusieve vuurdoop ondergaan in de dragscene als Azula Vineyard. “Alles wat ik verdien aan drag, geef ik daar ook weer aan uit.”

“Mijn moeder komt ook uit de showwereld en vindt het fantastisch om de ontwikkeling te zien die ik nu doormaak. Ze snapt het ook echt, verwart me niet met een transgender persoon, al heeft ze daar overigens ook geen probleem mee. Ze heeft drie kinderen van drie verschillende mannen – ze heeft niet stilgezeten – en mijn grote broer, of dus eigenlijk zus, is nu in transitie.

Thaise mensen zijn sowieso vrij ruimdenkend over vrouwelijkheid. Toch heb ik mijn vrouwelijkheid heel lang voor mezelf gehouden. Zat ik daar sassy voor mijn computertje, mee te schreeuwen met RuPaul’s Drag Race.

"Het is alsof ik een superheldenkostuum aantrek"

Toen ik jong was, werd door mijn omgeving vaak gezegd dat ik geen ‘homootje’ moest worden, dat heeft me denk ik heel erg geremd.

Vorig jaar ben ik voor het eerst in drag gegaan. Die eerste keer als vrouw was heel vervreemdend. Ik wist me totaal geen houding te geven. Tot ik op het podium klom, daar voelde het ineens als een tweede natuur. Het is alsof ik een superheldenkostuum aantrek. Drag is een verlenging van mezelf, zowel fysiek als mentaal. Mijn slotjes voelen ook als een onderdeel van mijn look. Ik vind ze niet alleen mooi, ze geven me ook iets onschuldigs, wat ik totaal niet ben. Ik zoek altijd naar een nare look: verontrustend, maar toch heel fashionable.

Het gaat me voor de wind. Soms gaat het bijna te snel. Ik heb zoveel klussen gedaan afgelopen zomer, dat ik nauwelijks tijd heb gehad om terug te blikken of ik alles wel leuk vond. Het is ook peperduur; alles wat ik verdien aan drag, geef ik weer uit aan drag. Je moet het niet doen om rijk te worden. Ik kick echter enorm op de bevrijding en opwinding die het me biedt.”

Fotografie: Ernst Coppejans / Grooming: Jurgen Carper / Powered by Philips mondverzorging.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau