Foto’s: drag queens protesteren voor Londense gayclub die vrouwenkleren heeft verboden

25 september 2018, Winq redactie, 3 minuten

Drag queens en hun vrienden hebben geprotesteerd voor de deuren van de Londense gayclub XXL. In die club zijn vrouwen niet welkom en sinds een tijdje ook geen mannen die vrouwenkleren dragen. Hier de foto’s.

De demonstranten liepen van het Tate Modern-museum via de Millennium Bridge de Thames over. Via Paul’s Walk en de Blackfriars Bridg gingen ze terug de rivier over om te protesteren voor de deur van gayclub XXL.

'Not masc enough'
De drag queens droegen kleding met teksten als ‘Not masc enough’ en protestborden met ‘Femme is here to stay’. De bijeenkomst werd georganiseerd door drag queen Mary Poppers en kreeg de naam Queers Bash Back.

Aanleiding voor het protest was een Facebook-post van XXL-eigenaar Mark Ames, die zijn club omschrijft als ‘men only’. Op de website van XXL staat omschreven welke kleding verboden is: vrouwenschoenen, -kleren, pruiken, vrouwelijke haardracht en make-up. Ook slippers, schoenen met open tenen en hoge hakken zijn verboden.

Woedende statusupdate
Eerder werd een man de toegang tot XXL geweigerd omdat die hakken droeg. In een woedende statusupdate schreef Ames op Facebook: “Wil je hakken dragen? Prop er eentje in je kont en de ander in je mond. Blijf weg uit XXL want de club is voor mannen die mannen willen.” Verder schreef hij:  “De rest van de scene of van wat jullie ‘community’ noemen kan me geen reet schelen.”

Die Facebook-post was nog langer en stond vol tikfouten en geschreeuw in kapitalen, en is inmiddels verwijderd door Ames. Later bracht hij een officieel statement uit waarin hij stelt dat er gewoon regels gelden. Transgender mannen die ‘volledig in transitie zijn’, mogen 'gewoon' naar binnen.

Dat hij zo losging op Facebook was volgens Ames omdat hij werd overspoeld met hatemail en telefoontjes waarin hij tot de orde werd geroepen. “Zodra we ons deurbeleid online hadden gezet, begon de ellende. Er is nooit iemand de deur geweigerd omdat hij niet mannelijk genoeg zou zijn.”

Hatelijke woorden
Mary Poppers vond deze reactie niet gerechtvaardigd. “Hij heeft niemand excuus aangeboden voor zijn hatelijke woorden. Hij verafschuwt ons en we willen laten zien dat dit niet oké is. We willen zijn klanten laten zien welke meningen Ames er op na houdt. Niet door terug te vechten, gewoon door het te laten zien.”

Ook het deurbeleid voor transgender mannen is ridicuul, zegt Mary Poppers. “Wat als iemand geen geld heeft voor een operatie? Of wanneer iemand geen volledige operatie wil? En vrouwelijk uitziende mannen dan?”

Nieuwe clubavonden
Het protest heeft ertoe geleid dat Ames openstaat voor clubavonden in XXL die zijn gericht een groter deel van de gemeenschap. Iedereen kan zich bij hem melden met ideeën. Maar of Poppers & co. daar nog zin in hebben? Hier de beelden van het protest.

Bron: PinkNews

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 120

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau