Laugh out loud

“Ik wil laten zien dat diversiteit kwaliteit is”

26 september 2018, Martijn Kamphorst, 2 minuten

Shamiro (32) werd in februari unaniem verkozen tot de nieuwe nachtburgemeester van Amsterdam. “Ik kreeg veel support bij het behalen van deze titel. Anderen vertrouwen op mij om een lans te breken voor achtergestelde doelgroepen.”

“Toen ik nog in de evenementenindustrie werkte, werd me backstage regelmatig gevraagd of ik mijn bandje even kon laten zien, of ik misschien een dealer was. Vaak was ik op de plekken waar ik werkte de enige persoon van kleur. Het maakte me er sterk van bewust dat ik een voorbeeldrol heb.

Ik kreeg veel support bij het behalen van deze titel. Anderen vertrouwen op mij om een lans te breken voor achtergestelde doelgroepen. Die verantwoordelijkheid voel ik keihard, ik ben heel streng voor mezelf. Pas sinds een jaar ben ik mijn queerness aan het verkennen en heb ik een relatie met een man en een vrouw. We hebben nu echter een break ingelast, omdat ik door mijn functie niet genoeg tijd voor hen kan vrijmaken. Het voelt bijna een beetje als een offer.

Queer initiatieven worden steeds verder naar de rand van de stad gedrukt.

Ik richt me als nachtburgemeester vooral op wie er in de club zijn, wie niet en waarom. Ik wil laten zien dat diversiteit kwaliteit is. Een van de grootste problemen in het nachtleven is commercialisatie. Queer initiatieven worden steeds verder naar de rand van de stad gedrukt. Je wordt er minder en minder mee geconfronteerd wanneer je door het centrum loopt. Dat vind ik een slechte zaak. Het is bijvoorbeeld eeuwig jammer dat de Vivelavie, de laatste zaak voor lesbiennes die vorig jaar haar deuren sloot, niet is overgenomen door een stel jonge meiden. Nu zit er een of andere vistent in. Ik druk de gemeente op het hart om meer ruimte te bieden aan initiatieven die niet vanuit ondernemersperspectief, maar vanuit het hart zijn ontstaan. Zo ontstaat er weer een Amsterdamse identiteit waar we trots op kunnen zijn.

Soms moeten bepaalde fundamenten onderuit worden gehaald om ruimte te maken voor nieuwe. Met de ongekend linkse gemeenteraad die we nu hebben is de tijd er rijp voor.”

Fotografie: Ernst Coppejans / Grooming: Jurgen Carper / Powered by Philips mondverzorging

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau