In deze eerste editie van het Qtopia Queer Arts Festival komen voornamelijk de thema’s seksualiteit en gender aan bod. De kunstenaars bevragen onder andere de grenzen van wat mannelijk en vrouwelijk is, wanneer de twee in elkaar overvloeien en wanneer die labels eigenlijk niet meer uitmaken. Maar ook, wat is seksualiteit en hoe kan dat er uit zien?

Qtopia vraagt iedereen zich te verwonderen en na te denken over de normen over gender en seksualiteit die we tegenkomen in onze maatschappij. Wat zeggen die over jou? En vooral, wat betekenen ze voor jou?

Meer dan 20 lokaties doen mee aan het festival, waaronder de Stadsschouwburg, Bibliotheek, Extrapool, Expoplu, het Roze huis en Singular Art Gallery. Vanuit de horeca café de Bijstand, eetcafé de Plak, ThomTom Bar, eetcafe de Klinker.

De komende dagen zijn er de volgende activiteiten in het kader van Qtopia:

- Op maandag 1 oktober om 19:30 is er in filmhuis O42 een lezing over ecoseksualiteit/find your e-spot door universitair docent Louis van den Hengel. Vervolgens draait de film “Goodbye Gauley Mountain: an ecosexual Love Story”. Toegang tot de lezing is gratis; voor de film geldt de reguliere toegangsprijs voor filmhuis O42.

- Donderdag 4 oktober is er met gespreksleider Basti Baroncini om 19:30 uur een debat over BDSM en de relatie van Queer tot BDSM. Vervolgens de film “The artist & the pervert”. Toegang tot de lezing is gratis; voor de film geldt de reguliere toegangsprijs voor filmhuis O42.

Hiernaast zijn er de permanente exposities in o.a. Singular Art Gallery, de bibliotheek Mariënburg, Kunstmagazijn, de Klinker en de Stadsschouwburg. Voor openingstijden en informatie over de exposities: kijk op de website van Qtopia.

Qtopia is geïnitieerd door Stichting Kunstmagazijn, een stichting gelieerd aan Kunstmagazijn, galerie en kunstuitleen. Qtopia is mogelijk geworden door de enthousiaste medewerking van alle deelnemende locaties, kunstenaars, vrijwilligers en de Qtopia projectgroep 2018.

De openingshandeling door wethouder van diversiteit Grete Visser bestond uit het ontknopen van een doek waar performer Johnny the Dog/Adinda onder verscholen was (zie onderstaande foto). Vervolgens begon een performance waarbij Johnny zich insnoerde en uiteindelijk steun zocht en vond bij de wethouder. “Gewoon jezelf zijn” en “vraag hulp als je het nodig hebt” was het devies van Johnny.