In het vorige voetbalseizoen droegen de aanvoerders de regenboogbanden voor het eerst om hun bovenarm. De actie was een initiatief van de vakbond VVCS en de John Blankenstein Foundation. John Blankenstein was de eerste openlijk homoseksuele scheidsrechter in het profvoetbal in Nederland.

Meer tolerantie
De actie ‘Voetbal is voor iedereen’ is voor zowel het betaald voetbal als het amateurvoetbal. Met de actie hoopt de organisatie dat deze bijdraagt aan meer tolerantie. Voetbal moet voor iedereen zijn, ongeacht huidskleur, seksuele voorkeur of religie.

Door de actie van vorig jaar staat diversiteit nu voetbalbreed hoger op de agenda, zegt VVCS-voorzitter Danny Hesp. Aan Nu.nl vertelt hij: “Op veel amateurvelden droegen jong en oud dezelfde band en gaven daarmee hun steun aan diegenen die met hun eigen identiteit worstelen. Ik hoop dat het dit jaar nog massaler zal gebeuren.”

Alle verschillen zijn welkom
Karin Blankenstein, zus van scheidsrechter John Blankenstein en voorzitter van zijn Foundation, zegt dat de regenboogbanden de kern van sport voor iedereen uit. “Alle verschillen zijn welkom, zodat iedereen zich thuisvoelt en daardoor met veel plezier sport. Sport wordt leuker en sterker als we iedereen insluiten.”