Trump: alleen getrouwde partners van VN-diplomaten zijn nog welkom

02 oktober 2018, Winq redactie, 3 minuten

In slechts 12% van de landen binnen de Verenigde Naties is het huwelijk opengesteld voor gays. Desondanks zegt de regering-Trump dat alleen getrouwde partners van een VN-diplomaat een visum krijgen als ze naar de Verenigde Staten willen verhuizen.

Vanaf 1 oktober heeft de regering van Donald Trump nieuw beleid ingevoerd waarin staat dat partners van buitenlandse VN-diplomaten en andere hooggeplaatsten alleen welkom zijn als ze kunnen aantonen dat ze getrouwd zijn. Partners van diplomaten die nu al in de VS aanwezig zijn, moeten voor 31 december aantonen dat ze zijn getrouwd. Kunnen ze dat niet, dan moeten ze het land binnen dertig dagen verlaten.

In veel landen is het voor koppels van hetzelfde geslacht niet mogelijk om te trouwen. Sterker nog: in slechts 12% van de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties is dat mogelijk.

In 2009 had de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, juist besloten dat ook ongetrouwde partners in aanmerking kwamen voor een visum. De regering-Trump heeft dit nu dus teruggedraaid. Het argument hierbij luidt nu dat heteroseksuele en homoseksuele koppels gelijk behandeld moeten worden. Voor heterokoppels geldt namelijk ook dat die getrouwd moeten zijn. Echter: dat kan in ieder land ter wereld.

Samantha Power, een voormalig ambassadeur voor de VS bij de Verenigde Naties, noemt het nieuwe regels “onnodig wreed en onverdraagzaam”. Ook de VN zelf heeft de maatregel veroordeeld. “Koppels van hetzelfde geslacht hebben veel minder mogelijkheden als het aankomt op trouwen.”

Bron: Attitude / Foto: Creative Commons

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: 4 verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau