Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog en Anni-Frid Lyngstad maakten halverwege de jaren tachtig een geruisloos einde aan ABBA. Ze gingen nooit officieel uit elkaar, maar maakten ook geen albums meer en ze traden niet meer samen op.

Dat laatste is nog steeds niet het geval. Het idee is nu om vier virtuele hologrammen de wereld rond te sturen met een tournee die staat gepland voor 2019 en 2020. Deze zogenoemde ‘Abbatars’ moeten de echte Agnetha, Benny, Björn en Frida vervangen.

Het was al bekend dat er twee nieuwe ABBA-nummers verschijnen. Dat zou zo rond de kerstdagen van dit jaar moeten gebeuren, maar ook dat is niet helemaal zeker. De titels van de nieuwe tracks zijn ‘I Still Have Faith In You’ en ‘Don’t Shut Me Down’. Eerder vertelde Björn hierover: “Een van de twee is een popsong die klinkt als iets uit de jaren zeventig. De andere is tijdloos. En een van de twee is erg dansbaar.”

En toen de vier een vergadering belegden om over de tournee te spreken, bleek dat er meer muziek in zat. Daarover vertelt Ulvaeus nu: “Misschien maken we een nieuw album. Of vier liedjes of zoiets. Dat zou kunnen. Maar optreden gaan we niet meer doen, dat is definitief voorbij.”

Sinds de oprichting van ABBA hebben ze tussen de 200 en 500 miljoen albums en singles verkocht. De laatste keer dat ze hebben opgetreden was in 1986. Elk gerucht over een reünie hebben de leden stelselmatig de kop in gedrukt. Ook nu zou daar geen sprake van zijn.

Hier het allerlaatste optreden van ABBA, in een Zweeds tv-programma in 1986: