COC wil onderzoek vervolging homo's onder oude strafwet

"Het is tijd om schoon schip te maken"

Leestijd: < 1 min

COC Nederland roept in een brief aan de Tweede Kamer op om de vervolging van homo- en biseksuelen onder het discriminerende oude Strafwetartikel 248 bis te onderzoeken.

‘Nederland zou deze episode uit de geschiedenis op waardige wijze moeten afsluiten, net zoals men dat in landen als het Verenigd Koninkrijk en Ierland probeert te doen.’ Dat zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.

Het discriminerende artikel 248 bis van het Wetboek van Strafwet stelde homoseksuele contacten met personen tussen de 16 en 21 jaar strafbaar. Heteroseksuele contacten met personen van die leeftijd waren wel toegestaan. Als je op 21-jarige leeftijd dus je eerste grote liefde van 20 ontmoette, was dat potentieel strafbaar. Het artikel bestond tussen 1911 en 1971, en in die periode werden ruim vijfduizend homoseksuelen voor de rechter gebracht, met gevangenisstraffen van drie tot zes maanden.

Het leven van homo's en biseksuelen – of mensen waarvan vermoed werden dat ze homo of bi waren – werd het leven zuur gemaakt door de zedenpolitie. Zonder rechtsgrond werden kaartsystemen en fotoalbums van vermoedelijke homoseksuele aangelegd; werkgevers, ouders en verhuurders werden geïnformeerd. Bovendien werd er door de zedenpolitie bij urinoirs en voor huizen gepost, werden bij familie of kennissen inlichtingen ingewonnen en werden huiskamerbijeenkomsten binnengevallen. Het gevolg: ontslag, opzegging van de huur, verstoorde familierelaties of chantage van de (vermoedelijke) homoseksuelen.

Duizenden homoseksuelen kwamen voor de rechter.

Onlangs lieten Minister Ollongren (BZK) en minister Van Engelshoven (OCW) de Tweede Kamer weten dat ze de 'homolijsten', die bepaalde gemeenten in de vorige eeuw bijhielden, onafhankelijk wetenschappelijk laten onderzoeken. Dagblad Trouw maakte in november 2017 bekend dat gemeente Amsterdam lijsten bijhield van sollicitanten die werden afgewezen voor een baan als ambtenaar wanneer het vermoeden bestond dat ze homoseksueel zouden zijn. Dit gebeurde tussen 1950 en 1958.

Het is tijd voor schoon schip, vindt het COC. Zij roepen het kabinet in een brief op om ook de vervolging onder artikel 248 bis en de handelswijze van de zedenpolitie bij dit onderzoek te betrekken. Naar verwachting besluit de Tweede Kamer op 11 oktober over het voorstel.

Het COC vindt dat de wensen van gedupeerde LHBTQ's in zo'n onderzoek centraal moeten staan. Ze stellen dat moet worden onderzocht of er nog gedupeerden in leven zijn en of zij of hun nabestaanden mogelijk een vorm van genoegdoening willen.

Vorig jaar werd in het Verenigd Koninkrijk een pardonregeling gepresenteerd voor homo- en biseksuelen die in de afgelopen eeuw werden veroordeeld op grond van discriminerende wetten. Dit jaar werd ook door het Ierse parlement besloten om excuses aan te bieden aan homo- en biseksuele mannen die op grond discriminerende strafwetgeving zijn veroordeeld.

Bron: COC Nederland

Powered by Labrador CMS