Het referendum was georganiseerd op aanvraag van een organisatie genaam Coalitie voor de Familie. De leden ervan zijn fel tegenstander van het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Ze willen voorkomen dat het huwelijk wordt opengesteld voor M/M en V/V en wilden er met het referendum voor zorgen dat de wet zodanig wordt aangepast dat het huwelijk alleen mogelijk is tussen man en vrouw. In de huidige wet staat ‘eega’s’ voor het aanduiden van een getrouwd koppel. Dit had in de nieuwe wet ‘man en vrouw’ moeten worden.

Minstens 30 procent van de kiezers had een stem uit moeten brengen. De opkomst voor het referendum was echter een stuk lager: 20,4 procent.

Voorafgaand aan het referendum hadden mensenrechtenorganisaties ervoor gewaarschuwd dat Roemenië een populistisch en autoritair pad zouden inslaan.

Leden van het Europees Parlement hadden een open brief gestuurd aan de premier van Roemenië. Daarin stond dat het referendum de haat tegen de LHBTQ-gemeenschap alleen maar zou aanwakkeren.

Het land staat op de 25e plaats van de 28 EU-lidstaten als het gaat om haat en discriminatie tegen LHBTQ’s. Dit komt naar voren uit de jaarlijkse lijst van ILGA Europe.

Bron: Nu.nl / Foto: Creative Commons