Winq reiskompas

Gay travel tips voor Kopenhagen

De hotspots van Winq

Leestijd: < 1 min

In 2021 organiseert Kopenhagen samen met Zweedse buurstad Malmö de World Pride. Wij bezochten de Deense hoofdstad alvast om te ontdekken: kan Kopenhagen ons een beetje behagen?

Hoe is het gesteld met de LHBTI-emancipatie in Kopenhagen?
Denemarken heeft een reputatie als gayfriendly land hoog te houden. Pride-voorzitter Lars Henriksen merkte vorig jaar in zijn openingsspeech terecht op dat rechten voor de LHBTQ-gemeenschap zich niet alsmaar in positieve zin blijven ontwikkelen. Het engagement van Copenhagen Pride gaat daarom verder dan die ene prideweek per jaar. De organisatie ondersteunt kleinere LHBTQ-initiatieven en is een spreekbuis voor de hele community. Voorbeeld: toen een praatgroep voor lesbische vrouwen met een multiculturele achtergrond niet zo goed bezocht werd vanwege sociale controle, besloot de organisatie deze te verhuizen naar een pand boven een winkel in de drukbezochte winkelstraat Strøget. Zo konden deelnemers de praatgroep redelijk onopvallend bezoeken.

Gay travel tips Kopenhagen
Plaatselijke dragqueen Megan Moore treedt op op het Pride Square. © Wilfred Gachau

Waar en wat kun je het best eten?
Een absolute aanrader is Restaurant Pluto. Hier eet je heerlijke, luxe gerechten in een informele setting (de muziek is echt heel gezellig). Laat je verrassen door het 12 (!) gangenmenu, waarbij je bijvoorbeeld een bitterbal van foie gras, en rabarberijs geserveerd krijgt. Pluto wordt door Michelin aangeraden als Bib Gourmand, dat zijn restau­rants die bij de inspecteurs in de smaak vallen.


Natuurlijk heeft ook Kopen­hagen z’n eigen gentrified industrieterrein met food market. Dat is Reffen. Hier kun je bij meer dan vijftig verschillende kraampjes en bars verantwoord snacken. Alle kraampjes moeten voldoen aan een ‘reduce and reuse’-richtlijn om te zorgen dat ze zo efficiënt mogelijk met hun voedsel omgaan en zo min mogelijk afval produceren.


Waar kun je het best slapen?
Zorg dat je een tripje naar Kopenhagen tijdig plant, want hotels zitten steeds sneller vol. Wij sliepen in het Absalon hotel, vlakbij het station in de wijk Vesterbro. Het hotel heeft ruime kamers en een heerlijk biologisch ontbijt. In de buurt zitten veel cafés en vintage kledingwinkels. De receptionisten weten ook van wanten: toen ze hoorden dat we op zoek waren naar het gay nachtleven stuurden ze ons direct naar Studiestræde.
Gasten die maar één nachtje blijven kunnen gebruikmaken van Concept24, wat inhoudt dat de kamer écht 24 uur van jou is. Wie om 17:00 uur ’s middags incheckt, heeft de kamer ook tot 17:00 uur de volgende dag. Handig als je naar een feestje wil!

Sla je een knappe Deen aan de haak? Chapeau!

Hoe verplaats je je het makkelijkst door de stad?
Ga op het vliegveld níet in de rij staan voor de treinkaartjes in de aankomsthal. Want je zult net zien: jij staat natuurlijk weer in de rij achter een stel bejaarden dat voor het eerst in aanraking komt met een stukje technologie. Download de app DOT Mobilbilletter en koop daarmee lekker je kaartje. In twintig minuten sta je op het Centraal Station van Kopenhagen.
In 2019 opent een nieuwe metrolijn, die de stad nog beter bereikbaar maakt.
Met de Copenhagen Card (93 euro voor 72 uur, dagkaarten zijn ook verkrijgbaar) kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer. Daarnaast krijg je korting op rondvaarten, touringcars en zelfs bij bepaalde restaurants. Je kunt zelfs gratis naar vrijwel alle musea en pretpark Tivoli.
In Kopenhagen is Uber verboden, maar met de app Taxa 4x35 kun je wel taxi’s boeken. Gouden tip: stel voor die app alvast 48 uur vóór je reis je creditcard in, anders wordt het niet geaccepteerd.

Gay travel in Kopenhagen: waar vind je de mannen?
We schreven het al eerder in onze reiskompassen voor Stockholm en Oslo: Scandinaviërs staan niet bekend om hun spontane dates. Ze houden van orde en planning, dus misschien hebben ze over twee weken een gaatje voor je. Daar hebben single ladies tijdens een lang weekendje weg natuurlijk weinig aan! Ain’t nobody got time for that! Als het je tóch lukt om via een van de datingapps een knappe Deen aan de haak te slaan: chapeau. Je hebt een schouderklopje verdiend.

Gay travel in Kopenhagen: waar kun je uit?
Het gay uitgaansgebied ligt in Kopenhagen rondom de straat Studiestræde. De bar Masken, met twee verdiepingen, kreeg z’n naam vanwege een verzameling (creepy) maskers aan de muren. Tegenover Masken ligt Cozy, een knusse maar rokerige bar die tegenwoordig ‘mixed’ is.

In Jailhouse zijn de zitjes omringd door tralies en zijn de barmannen verkleed als agenten en bewakers. Het is een gezellige bar, waar geregeld ook bears en mannen uit de leerscene komen. Overdag kun je er boven ook eten.

Als je het liefst keihard Disneymuziek en musicalknallers meezingt, dan is My Fair Ladies op de Lavendelstræde de perfecte bar voor jou. Je kunt zelfs via je telefoon verzoekjes doen!

Verderop zit Centralhjørnet, één van de oudste gaybars ter wereld. Onder het mom van more is more hangt het plafond vol met versieringen die steeds wisselen, van kerstversiering tot pride, Halloween en zelfs het Songfestival. Het publiek is er wat meer belegen, maar dat mag de pret niet drukken.

Never Mind staat bij de locals bekend als laatste strohalm om toch nog iemand te scoren, en in Ørstedsparken kun je ouderwets cruisen in de buitenlucht.

Gay travel tips Kopenhagen
Wil je een foto van De Kleine Zeemeermin? Dat willen heel veel andere toeristen ook.

Verstopte parel
In de stad staat een flink aantal kastelen en musea die de moeite van het bezoeken waard zijn. Het museum Ny Carlsberg Glyptotek, opgericht door de zoon van de gelijknamige bierbrouwer, is een hoogtepunt. In het prachtige gebouw vind je een grote collectie Deense en Franse beelden en schilderijen, waaronder meer dan veertig werken van Gauguin. Je moet vooral even langs de zaal met marmeren beelden. Denk: gespierde mannen met stierennekken, klapkuiten en een achterwerk waar je je fiets in zou kunnen parkeren.

Sla het standbeeld van de kleine zeemeermin vooral over. Ze is dé grote trekpleister van de stad, maar véél kleiner dan verwacht. Toegegeven, ze heet De Kleine Zeemeermin, niet De Suspiciously Large Zeemeermin, maar toch. Mocht je even met haar op de foto willen: dat willen een heleboel andere toeristen ook. En hoewel het vermakelijk is om die allemaal te zien glibberen over de natte stenen rondom het beeld, is het ook frustrerend om je intieme tête-à-tête met de zeemeermin te delen. Het beeld dat er nu staat is overigens een replica, want het beeld werd vaker onthoofd (en opgeblazen!) dan Marie Antoinette.

Met dank aan: Oliver Wollenberg

Powered by Labrador CMS