Oeuvre Kate Bush wordt opgepoetst

Wij tippen haar leukste clipjes

10 oktober 2018, Martijn Tulp, 4 minuten

In het kader van 'beter laat dan nooit', worden volgende maand alle albums van Britse singer/songwriter Kate Bush geluidstechnisch vakkundig opgepoetst en opnieuw uitgebracht. Er verschijnen prachtig vormgegeven boxsets op cd en vinyl, die het hart van menig fan sneller zal doen kloppen. We zetten haar leukste clipjes op een rij.

Fans wachten er al jááááren op, en met name haar werk van eind jaren 70 en begin jaren 80 is er aan toe: een lekkere remasterbeurt. Zodat de muziek weer helemaal fris en fruitig klinkt. En dus ook deze!

Kashka from Baghdad

Op haar tweede album Lionheart zong Kate over een niet openlijk homoseksueel stel. "Kashka from Baghdad/Lives in sin, they say/With another man/But no one knows who". Voor haar optreden in het Britse kinderprogramma Ask Aspel koos ze uitgerekend dit nummer.

December will be magic again

Kate Bush is wel te porren voor een vrolijk kerstfeest. Deze klassieker is op menig kerstverzamelalbum te horen, en we kunnen met trots melden dat zelfs onze jongste collega op de redactie (bouwjaar: 1997) dit nummer foutloos mee kan zingen!

Breathing

In de hoogtijdagen van de koude oorlog, en na het zien van een docu over de atoombom, schreef Kate dit nummer, over een foetus die zich zorgen maakt over wat er zich allemaal buiten de baarmoeder afspeelt. Het nummer staat op haar derde album Never For Ever.

Running up that hill (A deal with God)

In deze prachtige video voor één van Kates grootste hits laat ze zien dat ze een begenadigd danser is. Maar wat gebeurt er dan? Als een soort Dolly Bellefleur-boot tijdens de gaypride, wordt ze ineens omringd door allemaal replica's van haar danspartner! Best angstaanjagend, zowel in deze videoclip als tijdens de botenparade.

Wuthering Heights

Ten slotte: Kate in onze eigen Efteling! Eind jaren 70 nam ze een televisiespecial op in het geliefde pretpark, dat toen eerlijk gezegd uit nog niet veel meer dan het sprookjesbos en een handvol attracties bestond. Jammer, want we zouden Kate best met getoupeerd kapsel een nummer in de Vogelrok of Python willen zien playbacken! Hier zingt ze haar breakthrough hit 'Wuthering Heights' in het spookslot.

De boxsets met Kates albums, allemaal geremastered, op cd of vinyl, liggen op 16 november in de winkel.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau